Utazás

Tévúton jártak a tudósok: mégsem úgy alakulhatott ki a Naprendszer, ahogy eddig gondolták

2021 februárjában a tudósok megfigyeltek egy meteort, melynek pályája és viselkedése alapján megkérdőjelezték, tényleg úgy alakult-e ki a Naprendszer, ahogy azt eddig hitték.

A legkülső régióból érkezett

2021 februárjában fényes tűzgömb sejlett fel Kanada egén, aminek pályáját a tudósok abban a reményben követték nyomon, hogy a meteorit valahol majd földet fog érni. Ez végül nem történt meg, de a kutatók így is páratlanul értékes megállapításokat tettek az égitest megfigyelése közben. A Nature Astronomy nevű szaklapban megjelent tanulmány szerint a meteorit pályája és viselkedése alapján megkérdőjelezhető, hogy valóban az található-e a Naprendszer szélén, továbbá úgy alakult-e ki, amit és ahogyan a szakemberek eddig gondolták.

Az úgynevezett Oort-felhő a Naprendszer legkülső régiója, lényegében egy üstököszóna, aminek objektumait eddig egyetlenegy űrszonda sem derítette fel, így hát viszonylag kevés konkrét információval rendelkezünk róla. Néha viszont ebből a régióból is érkezik a Naprendszer belseje felé egy-egy objektum. Ilyen volt a már említett kanadai meteor is, ami azért lepte meg a kutatókat, mert nagyjából 2 kilogramm súlyú volt, és akkora lehetett, mint egy röplabda. Pályáját körülbelül 300-3500 év alatt tehette meg, a Naptól számított legnagyobb távolsága pedig legalább 100 csillagászati egység.

Fotó: 123rf

Lapozz, cikkünk folytatódik!

Oldalak

Utazás
Lifestyle
Csak egy káposztát akart a nő az ebédhez, de "belsőségek" is akadtak benne bőven.
Fashion&Beauty
Ha lépést tartasz az éppen aktuális körömtrendekkel, valószínűleg te is láttad Hailey Bieber „cukormázas fánk” körmeit. Miután felrobbantotta az internetet, most új szárnyra kapott a visszafogott...
Home&Design
Hiába vigyázunk gyönyörű fa bútorainkra, előfordulhatnak kisebb-nagyobb karcolások. Ne essünk kétségbe, egy meglepően egyszerű trükkel percek alatt helyrehozhatjuk a hibát.