Igazi kincsesdobozra lelsz Budapesttől mindössze 260 kilométerre - Fedezd fel Nagyváradot!

Rengeteg turista utazik át Nagyváradon Erdély belsejébe haladva, ám megéri legalább egy hétvégét eltölteni ebben a lehetőségekkel teli, feléledő városban. Nem véletlenül hívják Európa szerte Románia szecessziós fővárosának, hiszen olyan építészeti remekeket tartogat, mintha egy eltűnt kincsesdobozt nyitnál fel éppen. Megéri felfedezni!

Nagyvárad, a holnap városa

A két részes cikk ebben a felében egy városnézésre invitálunk, a másik felében pedig a kikapcsolódási lehetőségekkel ismerkedhetsz meg. Ez a kis kedvcsináló talán elég ahhoz, hogy felvedd a túralistádra, legyen a látogatás akár nyáron, akár télen, minden évszakban tartogat felfedezni valót a város. Ráadásul Budapesttől csak 260 km-re fekszik.

A váradi vár

A város jelképe, amelynek különleges alakja számos mintában, tárgyban visszaköszön Nagyváradon. A váradi vár a középkorban Európa jelentős vallási, kulturális és harcászati központja volt. A történelmében számos legenda megjelenik, többek között Szent Lászlóról, aki az erdőben megpihenve álmot látott, hogy erre a területre kolostort kell építenie. Másik érdekessége, hogy a várárkot hévízzel töltötték fel, amely télen sem fagyott be, így bevehetetlen volt egészen addig, amíg valaki csellel rá nem jött, hogyan kell leengedni azt.

Az épület nemrég műemléki felújításokon esett át, és folyamatosan megtelik kulturális kikapcsolódási lehetőségekkel: lovagi tornák, várséták, múzeumok, koncertek, vásárok, kézműves allé várja a történelemben kalandozni vágyó turistákat.

Műemlék épületek kavalkádja

A városnak 77 műemlék épülete van, amelyek számos építészeti stílust viselnek magukon. Minden stílus megtalálható itt a szecesszió korából, és valóban olyan, mintha egy kincsesládát tárnánk fel. Láthatunk Zsolnay porcelánnal díszített épületet, csodaszép freskókkal ékesített templomokat, gótikus elemeket, barokk remekeket, reneszánsz ékességeket, klasszicista és eklektikus építészeti jegyeket. 

Nagyon sok a felújításra váró épület, emiatt a város kissé olyan jelenleg, mint egy elvarázsolt kastélypark, ami alig várja, hogy ismét a régi, elfeledett szépségében pompázzon. A város jó időben olyan érzést kelt, mintha egy mediterrán területre tévedtünk volna, mondjuk Barcelonába. Szín- és formakavalkád, kő és víz, feléledni és régi színükben pompázni kívánó házak.

A túravezetés tovább folytatódik a következő oldalon, ahol kiderül, milyen híres emberek fordultak meg ebben a kultúrától pezsgő városban!

Oldalak

Szólj hozzá Te is!