Utazás

Megnyílt Európa első űrkikötője

Megnyílt az első, műholdak felbocsátásával foglalkozó űrkikötő az Európai Unió kontinentális területén.

Év végén bocsáthatják fel az első műholdat

Megnyílt az első, műholdak felbocsátásával foglalkozó űrkikötő az Európai Unió kontinentális területén. A létesítmény Svédország északi részén, Kiruna közelében található az Esrange Űrközpontban – írja az MTI. A svéd űrkutatási hivatal (SSC) tájékoztatásából kiderül, hogy az előkészületek több évet vettek igénybe, az űrkikötő pedig a Francia Guyana területén, Kourouban található európai űrkikötő tevékenységét fogja kiegészíteni.

Az első műholdat 2023 végén bocsáthatják fel.

Az Európai Űrügynökség (ESA) korábban az oroszországi Pleszeck űrrepülőterét is használta műholdak felbocsátására, az Európai Unió azonban az ukrajnai háború miatt úgy döntött, hogy csökkenti orosz kitettségeit. Ulf Kristersson svéd miniszterelnök kiemelte: a jelenlegi geopolitikai helyzet megmutatta, mennyire fontos, hogy az Európai Unió hozzáférjen a világűrhöz.

Fotó: 123rf

Egy mikrometeor következtében sérülést szenvedett az oroszok Szojuz-kapszulája, három űrhajós ragadt a Nemzetközi Űrállomáson. Mentőakciót szerveznek a kiszabadításukért.

Oldalak

Utazás
Lifestyle
Nem csupán az ételek minősége, a kalóriabevitel és a testmozgás van befolyással a súlycsökkenésre – az sem mindegy, milyen szokásokat követünk a hétköznapokban, bizonyos tevékenységek ugyanis könnyen...
Sztárok
A zenész májrákban szenvedett, 85 éves korában halt meg a maryland-i Bowie-ban.
Lifestyle
Fizetőssé válik a hajdanán kiugró népszerűségű Citromail.