Hihetetlen áttörés: Végre megfejtették az azték piramisépítés titkát

Az azték birodalom lakóinak egy része legendás harcos, egy másik része pedig figyelemre méltó építészmérnök volt. Két évszázadon át uralkodtak (egészen a spanyolok érkezéséig), miközben piramisokat, városokat és vízvezeték-hálózatokat terveztek úgy, hogy azok évszázadokon keresztül stabilan álltak. Hogy csinálták mindezt fémszerszámok és kerék nélkül? És hogyan fogtak ki végül rajtuk a spanyolok?

Rejtélyes birodalom

Évente akár húszezer embert is feláldoztak isteneiknek, mégsem voltak barbárok az azték birodalom lakói. Legendássá ugyan harcosaik váltak, hiszen folyamatosan leigázták ellenségeiket, de legalább ennyire figyelemfelkeltő munkát végeztek építészmérnökeik is, akik fantasztikus piramisokat, városokat és vízvezeték-hálózatokat terveztek. De hogy tudták megvalósítani mindezt fémszerszámok és kerék nélkül? Ennek próbált utánajárni Az aztékok elveszett piramisai kétrészes dokumentumsorozat forgatóstábja. Kutatásuk eredménye itthon a Viasat History csatornán lesz látható, december 21-én és 22-én 19:30-tól. Galériánkat átlapozva megtudhatod, hogyan ment a piramisépítés kőszerszámokkal, valamint azt is, hogyan győzték le a spanyolok a fejlett azték hadsereget.

Sokoldalú tehetségek

A csatorna szakértőcsapata egy tizenkét fős építész különítménnyel arra vállalkozott, hogy egy arányosan kicsinyített, öt négyzetméter területű, két méter magas, húsztonnás azték piramist építsen fel. Méghozzá ugyanolyan eszközökkel, amiket az aztékok is használtak, így fémszerszámok és gépek szóba se jöhettek. Ehhez meg kellett fejteniük az ősi építészmérnökök titkát.
Kattints a további képekért!

Leadfotó: Viasat History

Oldalak

Szólj hozzá Te is!