Ismeretlen köveket találtak a Marson - általuk talán megfejthető a vörös bolygó rejtelmes múltja

A Perseverance marsjáró semmi máshoz sem hasonlítható, lilás színű kőzeteket talált a vörös bolygó felszínén. A szakemberek egyelőre még nem tudják pontosan, minek köszönhető az objektumok különös színe, de feltételezik, hogy az anyag kémiai összetételének megismerése fontos titkokat leplezhet le bolygószomszédunk múltjával kapcsolatban.

Még a tudósokat is gondolkodóba ejtette

Semmi máshoz sem hasonlítható, lilás árnyalatú kőzeteket talátl a Mars felszínén a NASA világhíres robotja, a Perseverance - adta hírül az IFLScience nevű tudományos portál. A planéta felderítése szempontjából felbecsülhetetlenül fontos missziót végző marsjáró a Jezero-kráter közelében tevékenykedik, és az érintett régióban szinte mindenütt felfedezte a lilás színű kőzeteket. Az objektumok mérete eltérő, színviláguk azonban hasonlóan szokatlan.

A különös jelenség még a legfelkészültebb kutatókat is töprengésre késztette. A szakértők egyelőre nem tudják pontosan megmondani, minek is köszönhető a kőzetek sajátságos színe, ellenben úgy vélekednek, a lilás anyag bizonyos köveken vékony bevonatot képez, másszor pedig inkább foltszerű jelenséget eredményez. Ann Ollila, a Los Alamos-i Nemzeti Laboratórium geokémikusa a National Geographicnak árult el részleteket a furcsa objektumokról, melyek kémiai összetételének alaposabb megismerése segíthet leleplezni néhány fontos titkot bolygószomszédunk homályban derengő múltjával kapcsolatosan.

Fotó: 123rf

Lapozz, a második oldalon folytatjuk!

Oldalak

  • 1
  • 2