Utazás

Szenzációs fejlemény: idegen életformák nyomaira bukkant a Marson a NASA

Az amerikai űrhivatal rovere, a Perseverance a Jezero-kráter alján lévő területet fürkészte, amikor érdekes felfedezést tett.

Szerves molekulák, melyek az élet eredetét tárhatják fel

Idegen életformák nyomait fedezte fel a Mars felszínén a NASA - közölte a Space.com. Az amerikai űrhivatal rovere, a Perseverance a Jezero-kráter alján lévő területet kezdte el vizsgálni a közelmúltban: a régió azért figyelemreméltó, mert valaha egy folyónak adhatott otthont, ami üledékes kőzeteket sodorhatott magával és rakhatott le. A szakemberek szerint a szóban forgó kőzetekben olyan szerves molekulák rejtőzhetnek, melyek a vörös bolygó ősi életének kézzelfogható bizonyítékai lehetnek.

A kutatók már hónapok óta keresik az élet nyomait a 3,5 milliárd évvel ezelőtt keletkezett Jezero-kráter területén. A régiót, ahol a kőzetek találhatók, Yorki-hágónak nevezik: évmilliárdokkal ezelőtt egy legyező alakú deltatorkolat húzódhatott itt, az egykori folyó pedig egy tóba ömlött. A NASA kutatói a régióban egy olyan kőzetet is felfedeztek, mely egy korábban vizsgált homokkőre is hasonlít.

Fotó: 123rf

Lapozz, a cikk folytatódik!

Oldalak

Utazás
Lifestyle
Nem csupán az ételek minősége, a kalóriabevitel és a testmozgás van befolyással a súlycsökkenésre – az sem mindegy, milyen szokásokat követünk a hétköznapokban, bizonyos tevékenységek ugyanis könnyen...
Sztárok
A zenész májrákban szenvedett, 85 éves korában halt meg a maryland-i Bowie-ban.
Lifestyle
Fizetőssé válik a hajdanán kiugró népszerűségű Citromail.