Magyarország ezerarcú városa - Gyula

Gyulát az ezerarcú városként is emlegetik, mivel rengeteg látványossággal és programokkal várja a turistákat. A virágok városába az év szinte bármely napján érdemes ellátogatni, garantáltan szép élményekkel térhetünk majd haza.

Híres látnivalók
Gyula hatalmas történelmi múlttal rendelkezik, mely egészen az őskorig nyúlik vissza. Már időszámításunk előtt 5000 évvel is éltek emberek ezen a területen, maguk után hagyva nyomaikat, s egyben káprázatos történelmet adva a városnak, meglehet, legjelentősebb látnivalói inkább csak az elmúlt évezredben jöttek léte. Gyula egyik legismertebb nevezetessége a gyulai vár, mely több mint 600 éves és egész Közép- és Kelet-Európában az egyetlen ép gótikus téglavár. A vár látogatói számára rendszeres programokat biztosítanak, mint például reneszánsz rendezvények és jelmezes tárlatvezetés.

Másik híres látnivalója az Almásy-kastély, mely egykor a Gyulavári kúria volt, napjainkban azonban gyógyszállóként üzemel. Itt nyitotta meg kapuit a kastélypark területén a gyulai Várfürdő is, mely hazánk egyik legszebb gyógyvizes fürdője. A Várfürdő egyedülálló hangulatát a kert hatalmas fái és csodálatos virágai biztosítják, miközben mi élvezzük a pezsgőfürdő és a termálfürdő jótékony hatásait.

 

Gyula híres számos templomáról is, melyek még az 1700-as években épültek. Ezek közül a templomok közül a legszebbek a Szent Miklós Templom, melyet először a török uralom idején kezdtek el építeni, de a mai román-ortodox templom már az 1800-as évek elejéről származik. A barokk stílusú, klasszicista elemekkel párosított épület igazi műemlék, melyet a Szent Miklós park lenyűgöző környezete koronáz meg. Hasonlóan szép a belvárosi római katolikus templom is, melyet az aprólékosan megmunkált freskók és szobrok, a vörösrézfedésű torony és a félköríves szentély jellemzi.

 

Gyulai programlehetőségek
A nevezetességek megtekintése mellett számos programon való részvételre is lehetőségünk adódik, a város ugyanis gondoskodik arról, hogy helyiek és turisták egyaránt jól szórakozzanak. Ennek érdekében Reneszánsz Karnevált, Tavaszi Fesztivált, Gyulai Napokat, táncfesztivált és pálinkafesztivált is tartanak, de mivel arra törekednek, hogy az év minden napján biztosítsanak valamilyen szórakozási és kikapcsolódási lehetőséget az ide érkezőknek, ezért napi programokat is hoztak létre. Ilyenek például a Pusztaparty, a Hajóút a vadregényes Fekete-Körösön, a Pálinka út vagy a Csoki kóstolás a kézműves cukrászdában.

 

Helyi gasztronómia
Gyula gasztronómiai hírnevét elsősorban a gyulai kolbásznak köszönheti, mely igazi hírnévre 1910-ben tett szert, amikor megnyerte a Brüsszeli Világkiállítást. Azóta az itt létrehozott húsüzem kinőtte magát, de még napjainkban is nagy elismerésnek örvend a gyulai kolbász.

 

Szintén nagy népszerűségnek örvend a gyulai pálinka, mely több arany- és ezüstéremmel tért haza a bécsi Destillata versenyről. A hagyományos ízeken kívül különlegességeket is készítenek, mint például kökény és som pálinka.

 

Oldalak