Nem véletlen a gasztronómia fővárosa! Ilyen mennyei dolgokat kóstolhatsz Lyonban

Tökéletes hétvégi kiruccanás a borok és gasztronómia szerelmeseinek Lyon, ahová hetente háromszor akár közvetlenül is elrepülhetünk Budapestről. A világ legínyencebb városa átszabja az ízlésünket a Beaujolais és Chardonnay, Syrah bortúrákkal, valamint az autentikus francia falatokkal! (x)

Tökéletes francia ínyenctúra

Budapestről már hetente háromszor közvetlenül is elérhető Lyon, a gasztronómia fővárosa, ahová egy hétvégére is érdemes elrepülni, ugyanakkor egy hosszabb gasztrotúra kiindulópontjának is tökéletes. A kirándulást kezdjük Lyonban, ahol 77 éttermet ajánl a Michelin katalógus, melyekből 13 egy, 2 pedig két csillagot érdemelt ki. Ne hagyjuk ki a leghíresebb Bocuse éttermet sem, a L'Auberge du Pont de Collonges-t 7 km-re Lyontól, ahol az asztalfoglalás egyszerűen kötelező!

A hely, ahol rezervátumban élnek a csirkék!

A francia konyha Lyonban született az egykori „lyoni anyák” keze alatt. Állítólag hírnevét is a kiváló alapanyagoknak köszönheti, így például a környéken tenyésztett, bressei csirkének. Ha ellátogatunk a Lyontól 60 kilométerre fekvő településre, akkor magunk is meggyőződhetünk milyen boldog körülmények között nevelkednek a csirkék. A „csirke-rezervátumok” mellett érdemes betérni George Blanc 3 Michelin-csillagos éttermébe is, ahol a csirke biztosan a legfrissebb.

Isteni nedű a francia napsütötte vidékekről

Szerelmeseknek és a borok imádóinak Lyon kötelező célpont. A várost ugyanis átszeli a Rhone-folyó, amelynek partjain a leghíresebb borszőlőket termesztik. Északra találhatjuk az egyik leghíresebb bor származási helyét, Beaujolais-t, amelynek területe hivatalosan a Burgundi borvidékhez tartozik, de nemzetközileg önállónak ismerik el, múltja és minősége miatt. A fehérborok rajongói is megtalálják itt a számításukat, lévén Franciaország legjobb chardonnay-ját is itt termesztik.

Csokoládés bortúra a Rhone folyó völgyében

A Rhone folyó völgyében délre barangolva legendás fajták vidékeire bukkanunk: így például a nálunk is egyre népszerűbb Syrah és Viognier szőlők területeire. A remete és szentlegendáiról elhíresült vidéken gyönyörű szőlős lankákat, ódon chateau-kat csodálhatnak meg a kirándulók, emiatt sokan francia toszkánának is becézik. Lyonban számos egynapos Hermitage-túra közül választhatunk, különösen finom a csokikóstolóval egybekötött Valrhona kirándulás, ahol nemcsak a borokról, de a kakaóról is mindent megtudhatunk.

Koccintsunk pápamódra!

Ha több napot töltünk a régióban, akkor érdemes messzebbre utazni, egészen az avignoni forró lejtőkig, ahol valódi tüzes borfajtákat készítenek. Itt főként a Grenache, Mourvèdre és Syrah a legfontosabb szőlőfajták, amelyekből híres cuvée-ket készítenek. Ne hagyjuk ki a világ egyik leghíresebb borállomását, Chateauneuf du Pape-t sem, amely az egyházi-pápai borászkodásnak állít emléket, amely több évszázados múltra tekint vissza.

A francia sajtok nyomában

Raklett vagy fondue? Ezen a vidéken egyre megy, a helyi sajtok úgyis a legjobbak között vannak a világon. Az északi és déli borvidékeken (Beaujolais és Hermitage) sajtokat is kóstolhatunk a borászatokban, míg Cerdon barlangjának környéke kék sajtjairól és természeti látványosságairól híres, így megéri a 2 órás utazást. Ha nem tudunk ennyi időt szánni a városon kívüli kirándulásokra, akkor természetesen Lyonban is megvásárolhatjuk a legfinomabb portékákat, szinte utánjárás nélkül, csak keressük a folyóparti boltokat és hajó-éttermeket.

Ha máris kedvet kaptál az utazáshoz, még több csúcs nyári úti célért kattints ide!

A cikkhez tartozó galéria: 

Oldalak

Szólj hozzá Te is!