Lenyűgöző felvételeket készítettek a Marsról – a vörös óriás minden szeglete látszik

Az egész Marsot körbefotózta egy kínai űrszonda, csodálatos felvételeket készített.

Poros vörös dűnék, vulkáni kúpok, becsapódási kráterek

A Mars egész felszínét körbefotózta a kínai Tienven-1 űrszonda és a Csu-Zsung marsjáró tavaly május óta – közölte a kínai űrhivatal szerdán.

A Tienven-1 2020-ban indult útnak és tavaly májusban érkezett meg a vörös bolygóhoz. A magával vitt Csu-Zsung marsjáró május 15-én szállt le az Utopia Planitián, a Mars északi féltekéjén található hatalmas síkságon, és azóta felszíni kőzetmintákat gyűjtött és képeket készített.

A Kínai Nemzeti Űrhivatal (CNSA) közleménye szerint az űrszonda teljesítette kitűzött feladatait, egyebek mellett közepes felbontású képeket készített a bolygó egész felszínéről.

„A kínai űrszonda az elmúlt több mint egy év alatt 1344 alkalommal kerülte meg a Marsot, és minden szögből készített felvételeket a bolygóról, miközben a rover a felszínt vizsgálta” – idézte az CNSA közleményét csütörtökön a CNN. A hatkerekű marsrover műszereivel információkat gyűjtött a Mars geológiai szerkezetéről, légköréről és talajáról.

Téli álmot alszik a Marsjáró

A Marson beköszöntött tél miatt, ami a hőmérséklet esésével és porviharokkal jár, a marsjáró május 18-án alvó üzemmódba helyezte magát, és legközelebb várhatóan decemberben, a marsi tavasz kezdetén lát munkához a megenyhülő időben. A keringő űrszonda viszont folytatja a feladatait.

A kínai Tienven-1 sikeres küldetése előtt amerikai és orosz űrhajó is landolt már a Marson, emellett India, az ESA és az Egyesült Arab Emirátusok űrszondái is a bolygó körül keringenek. (MTI)

Július 14-én közelíti majd meg bolygónkat, és az Oort-felhőből érkezik a nem mindennapi égitest, mely a mi életünkben még egyszer sem érintette a Naprendszer belsejét.

Leadfotó: MTI/EPA/CNSA

Oldalak