Ez volt a magyar történelem legnagyobb vonatszerencsétlensége

105 éve történt a tragédia.

A magyar vasút legszörnyűbb katasztrófája

Ferenc József temetésének másnapján borzalmas szerencsétlenség híre rázta meg a magyar közvéleményt: 1916. december elsején a Bécsből jövő gyorsvonat Herceghalom állomáson összeütközött a Grazba tartó személyvonattal. Ez a vasúti baleset volt a magyar vasút történetének legtöbb halálos áldozattal járó eseménye. De mi vezetett el idáig?

1916. november 30-án Bécsben eltemették Ferenc Józsefet. A magyar társadalom elitje nagy számban képviseltette magát az uralkodó gyászszertartásán. A temetésről több különvonat és a minden nap közlekedő budapesti gyors szállította a Magyarországra visszautazókat. A budapesti gyors esténként 19:20-kor indult a Győrön át tartó útnak a bécsi Keleti pályaudvarról. A rengeteg utas és a vonatra akasztott számos különkocsi miatt a szerelvény csak majd félórás késéssel futott ki az osztrák fővárosból. A vonat késése az út során egyre növekedett, többek között azért, mert Hazai Samu miniszteri különvagonját a komáromi állomáson kisorozták a vonatból. A bécsi gyors előtt 5 perccel egy különvonat indult útnak Budapest irányában.

Ugyanezen estén a budapesti Keleti pályaudvarról indult útnak a Győr–Celldömölk–Szombathely útirányon át Grazba közlekedő személyvonat is. Az alvó utasokkal teli vonat a győri vasútvonal forgalmi zsúfoltsága miatt szintén jelentős késéseket szedett össze. Herceghalom vasútállomásra a személyvonat már igen jelentős, másfél órás késéssel érkezett.

Lapozz a folytatásért!

Fotó: Österreichische Nationalbibliothek / Wikipedia

Oldalak