Utazás

Lebombázott gyermekkórház, szétlőtt városok, félezer civil halott: megrázó videók a háború poklából

Újabb megrendítő fordulatokat hozott az immáron két hete tartó orosz-ukrán konfliktus. Az oroszok folyamatosan ostrom alatt tartják Mariupol városát, a településen már sem áram, sem gyógyszer nincs, és kijutni sem lehet, mert az oroszok ágyúzták a menekülési útvonalakat. Egy Harkiv közelében lévő település mindeközben valóságos szellemvárossá változott.

A város elszigetelődött a külvilágtól

Drámai szituációt teremtett a háború Ukrajna Mariupol nevű városában: az oroszok folyamatosan ostrom alatt tartják a települést, ahol már sem áram, sem pedig gyógyszer nincs, és még a menekülési útvonalakat is ágyúzták, sőt Mariupol határinál aknákat helyeztek el, hogy senki se juthasson ki. A helyiek hétfőn tömegsírt ástak, ahol 33 embert helyeztek örök nyugalomra. A támadások miatt humanitárius segítség sem tud bejutni a külvilágtól egyre nagyobb mértékben elszakadó városba - írta meg a HVG a brit Channel 4 riportjára hivatkozva.

Mariupolból jelentkezett be Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij is, aki videójában légtérvédelmet követelt az ország fölött.

A városban különösen válságos a helyzet, az oroszok szerda délután egy szülészetet és egy gyermekkórházat is lebombáztak. Zelenszkij szerint előre megfontolt akcióról lehet szó. Legkevesebb tizenheten sérültek meg, amikor a két intézményt bombatalálat érte, a The Guardian jelentése szerint vajúdó kismamák is lehetnek köztük.

„Mariupol. Az orosz tüzérség lerombolt egy szülészeti klinikát és gyermekkórházat. Sok halott és sebesült nő. Nincs hír a gyerekekről és az újszülöttekről. Hé, ENSZ, hogy vagytok?" - írta drámai hangú Twitter-bejegyzésében Dmitro Gurin ukrán parlamenti képviselő, aki egy videót is közzétett a szülészeti klinika és a gyermekkórház rommá lőtt épületéről.

Lapozz, cikkünk nem ért véget!

Oldalak

Utazás
Sztárok
Elsőre nehéz elképzelni Katalinról, hogy Vilmoson kívül más férfi is fel tudja kelteni az érdeklődését, pedig így igaz: a walesi hercegné fejét titkon egy sármos milliárdos csavarta el.
Utazás
Ha azt hitted, december második felében is fogvacogtató hideg és hamisítatlan téli időjárás honol majd Magyarországon, akkor bizony előre ittál a medve bőrére.
Sztárok
A színész-producer az esélytelenek nyugalmával készült a mérkőzésre. Brasch nem is teketóriázott sokat: egy ponton kőkemény támadást indított riválisa ellen, akinek esélye sem volt védekezni.