Ha legszívesebben mindenhova magaddal vinnéd - Így utazz a kutyáddal a nyáron!

Ha te sem szívesen hagyod otthon kedvencedet, íme néhány jó tanács a közös utazáshoz.

Szoktasd az utazáshoz

Ha előre tudod, hogy hosszabb útra kell vinned kedvencedet, azt javasoljuk, előtte mindenképp végezz vele néhány rövidebb "próbakört", így ő is szokja a menetet, és te is kitapasztalhatod, hogyan reagál az utazásra. Ahogy az embereknél, a kutyák között is van, amelyikük egész jól bírja akár a hosszabb utakat is, és olyan is, ami a saroknál messzebb sohasem menne. Történetesen ismerek olyan gazdit is, akinek a kutyája egy autóba például semmilyen körülmények között sem tenné be a mancsát, vonaton viszont vígan utazik az ablakon kifelé nézelődve.

Mint a gyerekek

A kutyák egy része a hosszabb utazásokat inkább stresszként éli meg, semmint kikapcsolódásnak, ezért ha van rá mód, célszerű lehet néhány otthon használatos dolgot is elcsomagolni számukra. Ilyen lehet egy pokróc, amin rajta van az otthoni környezet illata, vagy a kedvenc játékuk. Ahogy a gyerekek esetében, úgy a kutyáknál is rendkívül fontos szempont a biztonság. Ezért ha autóval szállítjuk kedvencünket, érdemes előre beszereznünk egy kutyahálót, amivel leválaszthatjuk őt a vezető résztől, kisebb testű kutyusok esetében pedig akár szállítódobozt is használhatunk.

Fontos a jó időzítés

A kutya önszántából soha nem mozogna a tűző napon, a déli forróságban. Ha valamiért mégis úgy alakulna a dolog, hogy ezidőtájt kerül sor az utazásra, tudnunk kell, hogy mindezt nehezebben viselik a nagyobb testű, sötét színű kutyák, mint a kisebb testű, világos színűek. A kutya nem tud izzadni, ami komoly nehézséget okoz számára, mert pusztán a lihegéssel történő hővesztés bizonyos körülmények között nem elegendő. Éppen ezért figyeljünk oda, hogy inkább a kora délelőtti, vagy késő délutáni órákban utazzunk kedvencünkkel.

Árnyék és víz

Ha kutyussal indulunk útnak, célszerű előre megterveznünk, merre is megyünk pontosan, hol tudunk néhány megállót beiktatni. Hosszabb utak esetén fontos, hogy bizonyos időközönként megálljunk velünk, egy kicsit átmozgassuk őket, és a nagy nyári melegben gondoskodjunk a folyamatos folyadékpótlásukról is. Nem lehet elégszer elmondani, hogy SOHA ne hagyjuk kedvencünket a kocsiban még kis időre sem! Akár csak beugrunk egy boltba, vagy útközben megállunk tankolni, nyáron a parkolóban álló autó gyorsan felmelegedhet, melynek következtében bent hagyott kedvencünk akár maradandó károsodást is szenvedhet.

Menj biztosra! (x)

Ha tudatos gazdiként te is szereted előre megtervezni a közös utazásokat, akkor a MOL töltőállomásai nagy segítségedre lehetnek ebben. A MOL kutyabarát munkahelyként a tavalyi évtől ugyanis nem csak az irodáiba, hanem a töltőállomásaira is beengedi négylábú kis kedvenceinket, így a gazdiknak nem kell az autóban hagyniuk őket. A Velencei kúton emellett még egy extra szabadtéri kutyafuttató is üzemel, ahol kedvükre szaladgálhatnak a kutyusok. A MOL ráadásul nem csak a gazdis, hanem a kóbor ebekre is gondol, hiszen több mint 50 töltőállomáson már chip leolvasó is üzemel, amivel az elveszett kedvencek hazajutását is segítik.

Fotók: 123rf.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!