Utazás

Különleges utazás a festői Szlovéniába

Szlovénia gyönyörű hegyeivel, sűrű erdőivel, számos kulturális és történelmi egységeivel mesés látványkikötőként jelenik meg Európa szívében. Az ország különböző pontjaira érkezve más és más különlegességgel találkozik az ember. Tarts velünk utazásunk során, itt garantáltan megtalálod saját szlovén motívumod!

Ormoz különleges borvidéke

Sajtóutunk első pontjaként Ormoz vidéke tűnt fel a láthatárunkon. A régió Európa egyik rejtett, autentikus látványosságaként foglal helyet a térképen, ahol a békés, tiszta völgyek, az egymásba kapaszkodó, égig érő dombok és a messzire terülő, zöldellő szőlőlugasok veszik át az atmoszféra hangulatát. Ideális választás a bor-és sportkedvelők számára, hiszen a táj magában foglalja a túrázók erős bakancsnyomait és a borászok kiemelkedő szakértelmét is. A táj kedvező fekvése és éghajlata miatt a legnagyobb kuriózumként a bortermesztés és a tökmagolaj-sajtolás említhető meg.

Ormozt Szlovénia legismertebb borvidékeként tartják számon, ahol a szőlőültetvényeket a tökéletes mikroklíma tartja összhangban. A vidék legnagyobb borexportőre a Puklavec család, akiknek borszeretete 1934-re nyúlik vissza. Legfontosabb filozófiájuk a borok iránt: szenvedély, kemény munka, minőség. Utunk során több borászatot is érintettünk, mint a Hlebec és a Puklavec borászatokat, amik helyileg mind más és más élményt nyújtottak számunkra, de a borok minden helyen kiválóan fedezték a helyi borkitermelők kemény és részletgazdag munkáját. Minden állomásunkon érezhettük a vendégszeretetet és a történetmesélések gazdagságát. Fatálakon szervírozott sajtok, húsok és gyümölcsök kísérték a boros pincékből tételenként előlépett könnyű, virágos fehér borok és testes, pirosgyümölcsös vörös borok ízvilágát. Vendéglátóink különös történetekkel láttak el utunk során minket a Puklavec borászüzem, a Hlebec és a Puklavec borospincék működéséről.

Találkozhattunk chardonnay-val, szürke baráttal, sárgamuskotállyal, rajnai rizlinggel, pino grigio-val, sauvigon blanc & sivi pino-val, de talán ami minden útitársamat elvarázsolta az a szlovén furmint, a fehér virágokkal, zöldalmával, körtével, zöldfűszerrel és fanyar gyümölcsökkel fellépő Sipon.

Szállás tipp: Mala Nedelja

Első éjszakánkat Északkelet-Szlovénia dombos táján található négycsillagos Bioterme Hotelben töltöttük, ahol az egészséges életmódot, az egészséges- és bio táplálkozást, illetve a nyugodt pihenést képviselik és szimbolizálják. Az erdővel körülvett, völgyben megbújó természetes alapanyagokból kialakított épület minden természetet kedvelő vendég számára ideális választás.

Szlovénia jótékony tökmagolaja

Következő napon egy másik kimagasló termelői közeget ismertünk meg a szlovén területeken, a tökmagolaj-készítés hagyományát. A tökmagolaj-sajtolás hosszú évtizedekkel ezelőttre vezethető vissza, ami a mai napra már egy egészen egyedi üzletággá nőtte ki magát az országban. Jótékony hatása és kellemes ízvilága miatt sok étel és ital kiemelt szóvivőjeként jelenik meg.

De hogyan is készül? A tökmagolaj-készítésnél kétféleképpen járhatnak el a termelők: vagy hideg- vagy melegsajtolással. Előbbi esetében nincs magas hőmérséklet vagy egyéb hozzáadott adalékanyag (só, víz), csak a természetesen sajtolt olaj, aminek köszönhetően sokkal több értékes vitamint és ásványt tartanak meg, ebből adódóan az olaj fekete, sötétebb színekben mutatkozik. Utóbbi, azaz a melegsajtolásnál a ledarált tökmagot vízzel és sóval vegyítik, majd ezt a masszát magas hőfokon megpirítják. Az adalékok és a pirítás eredményeképpen pedig egy halványabb színvilágot kapnak. Egyik kimagasló tökmagolaj-készítő név a birtokon, a Kocbek család, aki 1929 óta folytatja a családi hagyományát, így mára már több országban is elismert márkává nőtte ki magát.

A tökmagolajat azonban nemcsak ételek előkészítésére (olaj, ecet), sós alapanyagként, hanem édes sütemények, csokoládé, nutella és likőr ízesítésére is alkalmazzák több termelői területen.

Szállás tipp: Rogaska Slatina

Második éjszakánkat a meseszép ötcsillagos Atlantida Boutique Hotelben folytattuk, ami a domboldal lankás vonulatán biztosít nyugalmat a megtérő wellness szolgáltatást szerető, az exkluzív programokat kedvelő és a helyi konyhát preferáló vendégek számára. Különleges íve a 400 évre visszatekintő Magnéziumot, Calciumot, Biokarbonátot és Szulfátot tartalmazó ásványvíz, aminek egyik forrását a hotel közelében is megtekinthetik az érdeklődők.

Kulturális és történelmi látványosságok

Szlovénia azonban nemcsak természeti kincsei miatt nyújt kimagasló élményt látogatói számára, hanem a kulturális és a történelmi öröksége is különleges elemeket tartogat. Természeti és kulturális csodaként egy délutánunkon a több száz színben pompázó Sezana Botanikus Kertjével találkozhattunk, amit 1848-ban olasz polgári kertek stílusában alakított ki a Scaramanga család. A család 3 generáción keresztül képviselte a villát és a botanikus kertet, ahol sok sezanai polgár a birtokon végzett munkával kereste megélhetését. A Botanikus Kertben később, 1890-ben egy üvegházat építettek, és mára már több mint 500 növény foglal helyet a kulturális és természeti kincseiről híres helyszínen, mint például rózsa, cédrus, gingko biloba, pálmafa, fűszernövények. Sőt találkozhatunk olyan ősi ereklyékkel is, mint a kert középső területén helyet foglaló 130 éves libanoni cédrus. Mindezek mellett a helyszínen a Karszt-hegységről egy tárlatvezetéssel egybekötött interaktív kiállítás is várja az érdeklődőket.

Állomásunk egy igazán régi és érdekes történelmi vonulataként a Brestanica-patak és a Száva folyó találkozása mentén, a sziklás kiemelkedésen elhelyezkedő Rajhenburg kastélyt látogattuk meg. A kastély történelme a 12. századra nyúlik vissza, amióta is több évszázadban is alkottak újabb elemeket az épülethez. Első története egy salzburgi érsek nevéhez kapcsolódik a 12. században, az épület legrégibb román stílusú része ebből az időszakból származik. A kastély a 15. században megkapta a lovagi címet, amikor is újabb kortárs elemekkel egészítették ki a területet. Később a 19. században szerzetesek kezében volt és kolostorrá alakították ki az építményt. 1968 óta pedig múzeumként és rendezvényközpontként funkcionál. Mivel a Rajhenburg kastély Szlovénia legjelentősebb középkori kastély-építészeti emlékei közé tartozik, különös hangsúlyt fektettek az épület építészettörténetére. A kastélyban elhelyezett kiállítás és idegenvezetés látványos betekintést nyújt a korábbi korokban élő kastélytulajdonosok mindennapjaiba, megtekinthetjük milyen termékekkel kereskedtek, gazdálkodtak és hogyan alakult a kastély élettörténete az évszázadok során.

Kihagyhatatlan élményként érdemes megemlíteni az izgalmas virtuális Vulkanija Kalandparkot Goričkoban, aminek középpontjában a Föld magjában lévő erők és a felszínen és annak közelében lezajló geológiai folyamatok álltak. Megtapasztalhatjátok az univerzum keletkezését, az élet fejlődését, a Goričko vulkán kitörését és Goričko geológiai történetét is Szlovénia legfejlettebb sztereoszkópikus 3D mozijában. Itt kedves és lelkes idegenvezetőnk képek, filmek, játékok és interaktív feladatok segítségével kísért el minket a vulkánok világába.

Az utolsó helyszínként Koper városát térképeztük fel, ami Olaszország és Horvátország körbeölelésével egy igazán izgalmas kis ékszerdobozként tündököl Szlovénia déli részén. Tengerparti sétánya és belvárosi történelme inkább a déli országok harmóniáját idézi fel. Az esténk folyamán a Titó teret látogattuk meg, ahol szinte bizony Velence szavait lehetett hallani az épületek falaiban. A város kacsgaringózó, keskeny kis utcái állandó meglepetéseket rejtettek számunkra, hol egy boltív téglájába vésett 1452-es évszámmal, hol egy zsidónegyedként kialakított történelemmel. Egyik különlegesség a Da Ponte-kút, ami 1666-ban barokk stílusban építettek, hogy segítse a város lakóinak vízellátását, épp ezért tűnhet talán első ránézésre híd formájúnak. Idegenvezetőnk részletes tárlatvezetést nyújtva nekünk, megmutatta a régi szigetként funkcionált koperi negyed legfontosabb egységeit - több száz évet ugrottunk vissza aznap este a múltba.

Szállás tipp: Koper

Utolsó éjszakánkon az autentikus Grand Koper Hotelben szálltunk meg. Egyedi műalkotásként magasodik fel a tengerparti negyedben, ahol tengeri motívumok húzódnak végig a hotel-design és az étlap sorai között is. Csodálatos tengerre néző kilátásával szinte a riviérán ébredtünk aznap reggel.

Szlovénia mindezek alapján méltón viselheti az egyik legmesésebb ország címerét. A természeti, kulturális, történelmi különlegességei mellett szeretném kiemelni, hogy sajtóutunk négy napja során barátságos és kitűnő idegenvezetőnk és vendéglátóink minden percben igyekeztek a legtöbb és legérdekesebb információkkal ellátni állomásainkat. Ha egyszer egy igazán jó sajtósztorira vágysz, mindenképp látogasd meg Szlovénia festői helyeit és bátran kutasd fel az ország elrejtett kincseit!

Az utazást az MGM Media Optima támogatta.

fotók: www.mgm-mediaoptima.com
A cikkhez tartozó galéria: 

Oldalak

Utazás
Sztárok
Már nem kell sokat várni hazánk díjnyertes cross-platform műsorára, ugyanis jövő hétfőn az Adom a napom 19 sztárvendéggel, izgalmas napi streamekkel és fantasztikus beszélgetésekkel tér vissza a...
Egészség
A szakértők arra bíztatnak mindenkit, hogy fogyasszanak minél többet ebből a csodálatos fűszernövényből. Frissen szinte bármilyen ételt fel tudunk dobni vele!
Utazás
Te is utálod, amikor a repülőgép felszállását követően turbulencia lép fel az út során? Nos, ezzel határozottan nem vagy egyedül, állítólag viszont védekezhetsz a légörvények okozta rázkódás ellen,...