Utazás

„Akár egy jól szabott öltöny” – Miért egyedülálló az Audi Q6 e-tron prototípus fóliázása?

Minden dizájn egyedi: az Audi e-tron 2018-as bemutatkozása óta a négykarikás márka egyéni stílusú fóliázással borítja prototípusait és modelljeinek egyedi példányait. Immár több mint húsz járművét mutatta be az Audi ilyen különleges külsővel, mégpedig mindegyiket Marco dos Santos tervei nyomán, aki a Design Branding területéért felel az Audinál. Legújabb víziója az Audi Q6 e-tron prototípust díszíti. „A Q6 e-tron formavilágával újabb nagy lépést tett az Audi formai nyelvezete, amit fóliázásával is egyértelműen kifejezésre akartunk juttatni” – hangsúlyozta dos Santos.

Határozottan tagolt és kontrasztos: nagyfelületű, radiális grafikák találkoznak ezüstszínű, részletgazdag geometrikus háló- és sávmotívumokkal. A különböző formák harmonikusan folynak egymásba, a jármű architektúrájának legfontosabb elemeit emelve ki. Az alsó küszöbborításokat fehér szín választja el a karosszériától, ezzel is hangsúlyozva az Audi e-tron azon filozófiáját, amely a károsanyag-kibocsátás nélküli autózást helyezi a formatervezés középpontjába.

Egy másik karcsú neonvörös vonal hátul körbefutva hangsúlyozza a karosszéria azon kontúrjait, amelyekre az erősen megdöntött D-oszlopok támaszkodnak. E motívumok az eredeti „Ős-quattro” formáit idézve az Audi dizájngénjeinek alapvető elemei. „Láthatóvá tenni a technikát” – szól a négykarikás márka központi formatervezési alapelve.

„A fóliázásnak teljes 360 fokban működnie kell”

A fólia tervezési folyamata minden autó esetében hasonlóan zajlik. A külső formatervezők részletes látványtervei alapján közös döntés születik arról, mely elemek alkossák végül a modellt és a karosszéria mely részeire kell kiemelt figyelmet fordítani. A cél absztrakt módon megragadni, majd a fóliázással vizuálisan is támogatni a formaterv vízióját, illetve az adott modell karakterét. „Mindvégig az eredeti ötletnek kell vezérelvként szolgálnia.”

Ezután veszi kezdetét dos Santos tényleges tervezési folyamata. Sok-sok papírra vetett kézi vázlatot követően kerülhet végül a vízió egy kép- és grafikai szoftver segítségével a járműre. Az autót teljes egészében lefóliázzák, ami magasfokú aprólékossága és precizitása következtében több napot is igénybe vehet. Ekkor jön el az igazság pillanata: Amint kifejtette, a munka ezen szakaszában „sok mindent elvetnek, újragondolnak és akár újra is terveznek”. Ennek során dos Santosnak folyamatosan mérlegelnie kell, hogyan látják majd tervét az emberek.

„Soha nem tudhatod, milyen szögből tekint valaki először az Audi Q6 e-tronra. Itt nem szabhatod meg, mint például filmforgatáson a kamerának, hogy először egy adott részletre fókuszáljon, azután erre, majd pedig arra. A jármű egy szobor, fóliázásának pedig, teljes 360 fokban működnie kell – mindenkor és bármikor.”

Marco dos Santos

Marco dos Santos 1987-ben német anya és brazil apa gyermekeként Münchenben született. A középiskola elvégzése után több szakterületre kiterjedő, interdiszciplináris formatervezést tanult szülővárosában. 2014 óta, az e-tron, a mesterséges intelligencia és a versenysport fő témaköreiben dolgozik az Audi Design Branding területén. Az autóipar mellett szabadúszó formatervezőként is dolgozik, amely során logókat, termékeket és plakátokat, valamint a zeneipar arany- és platinalemezes előadóművészei számára albumborítókat készít.

Oldalak

Video Interjú Jakupcsek Gabriellával
Utazás
Egészség
Az utóbbi évtizedekben egyre több bizonyíték mutat rá, hogy a környezetünkben található vegyi anyagok, az úgynevezett endokrin környezetszennyezők, komolyan veszélyeztetik testünk hormonális...
Egészség
Járványokat is okozhatnak a már megjelent új szúnyogfajok - erről beszélgetett Áder János volt államfő Kurucz Kornélia biológussal, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának adjunktusával a...
Egészség
Ahogyan a Mirror is írja, van egy olyan állapot, melynek komoly egészségügyi következményei is lehetnek, márpedig sajnálatos módon rengeteg ember tapasztalja meg ezt a dolgot élete során.