Hirdetés

Különleges és gyönyörű hidak a nagyvilágban

A világon számtalan lenyűgöző építmény található, e remekművek közül a hidak igazán csodásak, hiszen két pontot kötnek össze vele, melyeket gyakran ezek által a legegyszerűbb megközelíteni. Akad azonban néhány híd, melyek nem csak hasznosak, de különlegesek is.

Jáde-öv híd és 17 boltozatú híd
A pekingi Nyári Palota egy igazi kis földi paradicsom, ahol a legkülönlegesebb építmények és természeti csodák széles tárháza várja a látogatókat. Itt található két igazán különleges híd is, a Jáde-öv híd, valamint a 17 boltozatú híd.

A Jáde-öv híd egy igazi márványhíd, melyet több állat díszes faragványa díszít, egyebek között például madarak. A hidat teve hídnak is nevezik, mivel meglehetősen magasra ívelő, öblös csúcsa van, ami építésekor azt a célt szolgálta, hogy a császári sárkányhajó könnyedén átférjen alatta, valamint hogy amikor a félkör tükröződik a vízfelszínen, akkor a tükörképpel együtt egy teljes kört adjanak ki. A Jáde-öv híd az egyik leglátogatottabb része a Nyári Palotának.

A 17 boltozatú híd több szempontból is érdekesnek és különlegesnek számít. A Kunming-tavat szeli át és ez biztosítja az egyetlen szárazföldi utat a Nanhu szigetre, érdekessége azonban nem ebben rejlik. A boltozatok száma annak köszönhető, hogy néhány kínai szerencseszámot összeadtak, így jött ki a 17. A hidat körülbelül 600 elem díszíti, oszlopok, oroszlánok, madarak, sőt még a kínai kultúrában megjelenő misztikus lény szobrát is felfedezhetjük a hídnál.

Ponte Santa Trinita és Ponte Vecchio
Firenze egy valódi reneszánsz város, ahol káprázatos épületek, csodálatos szökőkutak és szobrok sorában gyönyörködhetnek a turisták. Kicsit sem meglepő, hogy a számos látnivaló között több híd is akad, melyek igen közkedvelt városnéző-pontoknak számítanak.

A Ponte Santa Trinita, azaz a Szentháromság-híd a város szívében található. A híd szépségét a négy évszakot szimbolizáló négy szobor adja. A tavaszt és a nyarat női szobrok, a telet és az őszt pedig férfi szobrok jelképezik.

Az Öreg hídként is ismert Ponte Vecchio Firenze legérdekesebb hídja, mely világszerte ismert. Érdekessége abban rejlik, hogy eltér a megszokottól, a hídon ugyanis számos ékszerkereskedő háza foglal helyet. Az itt élő és munkálkodó ötvösművészeknek köszönhetően a hidat gyakran emlegetik az aranyművesek utcájaként.

Segovia római vízvezetéke
A következő híd nem a szokványos értelemben vett híd, hanem egy vízvezető viadukt, mely az Ibériai félsziget egyik legjelentősebb római kori építménye. Az egyedi vízvezetékhíd a Világörökség részét képzi. A legmagasabb boltívekbe mélyedéseket véstek, melyek az Egyiptomi Herkules képét, valamint Segovia védőszentjének képét tartalmazzák.

Mint a legtöbb ebből a korból fennmaradt építményhez, ehhez is kapcsolódik egy legenda, mely egy rest asszonyról szól, aki szövetségre lépett az ördöggel, hogy ne kelljen vizet hordania. Az egyezség szerint, ha a vízvezeték elkészül az első kakasszóig, akkor az ördög megkapja az asszony lelkét. A vízvezeték viadukt elkészülése előtt néhány perccel azonban felhangzott az első kukorékolás, a nő lelke pedig megmenekült. Ennek köszönhető, hogy a híd boltozatában ott található a védőszentek képe, akiknek így adtak hálát.

A cikkhez tartozó galéria: 

Szólj hozzá Te is!