Érdekfeszítő tények, amiket még nem tudtál az eucharisztikus világkongresszusról

Tudod, hogy miért nevezik kongresszusnak? Hányszor került sor az eseményre hazánkban? Mikor és miért szökkent szárba a ma már patinás múltra visszatekintő kezdeményezés? Mutatjuk a válaszokat.

Érdekességek az eucharisztikus kongresszusról

2021. szeptember 5. és 12. között Magyarországon került sor az 52. Eucharisztikus Világkongresszusra, a nagyszabású rendezvényt jelenleg is zajlik Budapesten. Eredetileg egyébként 2020. szeptember 13. és 20. között rendezték volna meg a magyar fővárosban, a koronavírus-járvány azonban sajnos felülírta az eredeti forgatókönyvet. Most viszont szerencsére sikerült bepótolni a pandémia miatt elmaradt alkalmat, s ennek apropóján összeszedtünk minden fontosabb tudnivalót, amivel érdemes tisztában lenni a világkongresszus kapcsán.

Miért nevezik kongresszusnak?

A kongresszus eredetileg sok személy részvételével, nagy nyilvánosság előtt megtartott összejövetelt jelent, melyen elképzeléseket ismertetnek és vitatnak meg, majd döntéseket hoznak. Az eucharisztikus világkongresszus nem ilyen jellegű esemény, semmiféle "szakmai döntés" nem történik a rendezvénysorozatok alkalmával, az elnevezésben a fókusz a hívek sokaságának összegyűlésére helyeződik.

Egy francia nőtől ered a hagyomány

Az eucharisztikus kongresszusok kezdeményezője Emilia Tamisier, egyszerű dél-franciaországi asszony volt, aki eleinte zarándoklatokat szervezett az Eucharisztia jegyében, első alkalommal 1874 júniusában Avignonba, majd egy hónappal később Arsba, Vianney Szent János egykori szolgálati helyére. A következő évben Douaiba gyűltek össze Tamisier asszony felhívására, a szervezők örömére ötvenezer hívő és öt püspök vett részt a zarándoklaton. E sikeren felbuzdulva a francia eucharisztikus mozgalom vezetői elhatározták, hogy a zarándoklatokat minden évben megtartják, s külön kongresszussal zárják le őket. Így került sor 1875 szeptemberében az első nemzeti eucharisztikus kongresszusra Faverney-ben.

Lapozz, még nem értél a cikk végére!

Oldalak

  • 1
  • 2