Amikor elevenné válik a múlt: Kossuth Lajos megszólal egy 130 éves felvételen

A magyar történelem megkerülhetetlen alakja a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült, mint az egyik első ember, akinek az akkori technológia segítségével sikerült rögzíteni a hangját.

219 éve született az egyik legnagyobb magyar államférfi

Tegnap volt Kossuth Lajos születésének 219. évfordulója: a magyar történelem ellentmondásos, mégis megkerülhetetlen figurája 1802. szeptember 19-én, Monokon látta meg a napvilágot. Kossuth a nemzeti függetlenségért, a régi rendszer felszámolásáért és a modern, polgári demokratikus átalakulásért küzdő 19. századi magyar államférfiak kimagasló alakja, a magyar szabadságharc egyik szellemi vezetője. A Wikipédia azt írja, Kossuth egyike azokknak, akik a magyar nép emlékezetében leginkább megtestesítik az 1848–1849-es forradalmat és szabadságharcot, Széchenyivel és Petőfivel együtt. Jelenlegi cikkünkben nem vázoljuk fel az államférfi portréját, nem járjuk körbe életútját, helyette összegyűjtöttünk néhány érdekességet az elmúlt néhány évszázad egyik legfontosabb magyar politikusáról. Izgalmas tények következnek, melyek talán eddig még a te figyelmedet is elkerülték.

Ez lett Kossuth gyermekeinek sorsa

Magyarország egykori kormányzó-elnökének három gyermeke született: Ferenc (1841-1914), Vilma (1843-1862) és Lajos Tódor (1844-1918). Lánya tragikusan korán, 18 éves korában hunyt el, fiai, Ferenc és Tódor azonban 73, illetve 74 évet éltek. Ferenc mérnöki diplomát szerzett, majd külföldön - Angliában, később Itáliában - telepedett le. Olaszországban vasútépítési munkálatokat irányított, majd a helyi bányászat felfuttatásában töltött be fontos szerepet. Miután édesapja, Kossuth Lajos elhunyt, Ferenc visszatért Magyarországra, és 54 évesen országgyűlési képviselővé választották. Kereskedelmi miniszter lett az 1906-ban megalakuló Wekerle-kormányban, de politikusként mégsem tudott számottevő sikereket elkönyvelni. Tódor szintén a mérnöki pályát választotta, ő is megjárta Olaszországot, Milánóban telepedett le. A politika sosem érdekelte. Gyermektelenül halt meg, akárcsak két másik testvére, így Kossuth vérvonala egyenes ágon kihalt.

Lapozz a további érdekességekért!

Oldalak

  • 1
  • 2