Utazás

Jó hír a keleti vakcinával oltottaknak: szabad az út az EU-n belül

Ujhelyi István európai parlamenti képviselő bejelentette: a keleti vakcina után nyugatival is beoltott magyarok valamennyi EU-országba beutazhatnak.

A keleti oltásokkal is lehet már utazni, egy feltétellel

Azok a magyar állampolgárok, akik keleti vakcina után második vagy harmadik oltásként európai engedélyezésű oltóanyagot kaptak, az uniós Covid-igazolvánnyal bármely tagállamba beléphetnek – közölte Ujhelyi István európai parlamenti képviselő szerdai online sajtótájékoztatóján. A szocialista politikus azt mondta: erről írásban és egy keddi egyeztetésen személyesen is tájékoztatta őt Didier Reynders, az Európai Bizottság jogérvényesülésért felelős biztosa. Az aktualizált rendszerben a két oltással rendelkezők uniós Covid-igazolványa 270 napig érvényes, a harmadik oltást is felvevőké pedig korlátlan ideig használható – jelezte.

Ujhelyi István emlékeztetett arra, hogy korábban több alkalommal "lobbizott" a kormánynál és az európai intézményeknél is a mintegy kétmillió keleti vakcinával oltott magyart érintő utazási probléma megoldásáért. Hozzátette: a keleti vakcinával oltott magyarok, ha utazni akartak, eddig kénytelenek voltak költséges teszteket elvégeztetni, mert a legtöbb EU-tagállamban nem fogadják el megfelelő védettségként az unióban csak Magyarországon használt keleti oltóanyagokat.

Ujhelyi István azt kérte, hogy ha valakinek – a legfrissebb tájékoztatás ellenére – korlátoznák a szabad beutazását egy EU-országba, értesítse őt, mivel – mint mondta – az a tagállam ezzel megsértené a hatályos uniós szabályokat. Felhívta azonban a figyelmet arra, hogy az EU intézményei csak a határátlépést, a beutazást tették korlátozásmentessé. Az adott tagállamokban érvényes egyedi korlátozásokról – például éttermek, a tömegközlekedés, szociális terek használata – mindig tájékozódni kell, ezek ugyanis az adott országok hatáskörébe tartoznak, és eltérőek lehetnek.

A földrajzilag elszigetelt országban eddig egyetlen Covid-fertőzöttet azonosítottak, most azonban ez a szám háromra nőtt. Emiatt teljesen lezárják Tongát.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Utazás
Fashion&Beauty
A balayage igen népszerű festési technika, azonban nemrégiben igen populáris lett a kistestvére, a foilayage.
Home&Design
Az év kültéri trendeket bemutató mottója bőségről árulkodik: még több könnyedség, még több szín és még több elegancia.
Lifestyle
A Mérleg fantasztikus lehetőségeket kap az élettől. Napi horoszkóp!