Utazás

Dobj el mindent, és nézz fel az égre most rögtön - páratlan látványban lesz részed

Most egyszerre pillanthatjuk meg az égen a Holdat, a Vénuszt, a Szaturnuszt és a Jupitert.

Mámorító látvány

Ritkán fordul elő, hogy egyszerre pillanthatjuk meg a horizonton a Vénuszt, a Szaturnuszt, a Jupitert és a Holdat, a mai napon azonban ez a helyzet. A Magyar Tudományos Akadémia egyik friss Facebook-posztjában arról ír, hogy november 9-én, kedden 16:45 után - vagyis körülbelül fél órával a naplementét követően - érdemes az égboltra szegeznünk tekintetünket, melynek déli-délnyugati részén egyszerre sejlik fel a Vénusz, a Szaturnusz, a Jupiter és a Hold.

"Gyönyörű látvány november 9-én, naplemente (kb. 16.15) után mintegy fél órával: a Vénusz, a Hold, a Szaturnusz és a Jupiter dél-délnyugat felé lesz látható az égbolton. A Naprendszer bolygói nagyjából egy síkban keringenek, mert 4,6 milliárd éve ugyanabból a forgó anyagkorongból alakultak ki (és ezért is keringenek ugyanabban az irányban a Nap körül). Ezt a síkot rajzolja ki a ma esti látvány. Érdemes figyelni a Hold mozgását a következő napokban is" - olvasható az MTA bejegyzésében, melyhez mellékelték a Space.com november 8-i ábráját is, hozzáfűzve: hasonló vizuális élményben lesz részünk ma is.

Nincs tehát egyéb dolgunk, mint abbahagyni mindent, amit épp csinálunk, és az égre függesztenünk fürkésző tekintetünket.

A tévhittel ellentétben a süllyedő Titanic távírásza először nem az SOS-jelzést küldte el a közeli hajók számára.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Utazás
Sztárok
Emma Ferrer az idő múlásával egyre inkább hasonlít világhírű nagymamájára, szépség tekintetében pedig már most utolérte őt.
Sztárok
A Neveletlen hercegnő-filmek Clarisse Renaldi királynője a mai napon ünnepli 88. születésnapját, nemrégiben pedig friss fotók is készültek a rég nem látott, legendás filmcsillagról.
Home&Design
Az új, szezonális lakberendezési trendek közül a szőnyegen szőnyeg stílus lesz az egyik legnépszerűbb. Mutatjuk, hogyan alkalmazhatod, hogy a lehető legmutatósabb legyen.