Utazás

Ilyet még sosem láthattunk: videó örökíti meg, ahogy egy kisbolygó csapódik a Jupiterbe

Egy amatőr csillagásznak sikerült elcsípnie a hátborzongató pillanatokat.

Kisbolygóval "találkozott" a gázóriás

A brazil amatőr csillagász, José Luis Pereira Naprendszerünk gigantikus bolygóját, a Jupitert videózta szeptember 13-án, amikor hirtelen arra lett figyelmes, hogy egy masszív aszteroida csapódik a gázóriásba. Az űrbéli objektum egyébként valójában nem is ütközött össze a Jupiterrel, ugyanis még a planéta légkörében porrá vált. José Luis Pereirának São Caetano do Sulból sikerült megörökítenie az egyszerre lenyűgöző és hátborzongató másodperceket. A felvételen két másodperc után látható egy különös, fényes villanás: ez már maga az ütközés.

A Space.com-nak José Luis Pereira azt nyilatkozta, hogy gyakran készít felvételeket Naprendszerünk jól ismert bolygóiról: a Marsról, a Szaturnuszról és a Jupiterről. Kiváltképp ez utóbbi planéta mozgatja meg az amatőr csillagász fantáziáját. A férfi elmondta: minden egyes este, amikor tiszta az égbolt, video- és képfelvételeket készít a felsorolt objektumokról. Pereira a DeTeCt nevű program keretében készített videókat a Jupiterről. A kezdeményezés célja, hogy az emberiség minél közelebbi képet kapjon a gázóriás "életét" befolyásoló külső hatásokról.

Pereira hétfőn 25 különböző videót is készített a Jupiterről, annak ellenére is, hogy akkor az időjárási viszonyok nem is voltak a legoptimálisabbak ahhoz, hogy munkához lásson. Az amatőr csillagásznak először nem is tűnt fel, hogy már a legelső videón sikerült megörökítenie egy hallatlanul izgalmas jelenséget - a Jupiter és egy kisbolygó "találkozását" -, és csak később jött rá, hogy egy felejthetetlen mozzanatot rögzített.

A Jupiter és holdjai

Fotó: 123rf

Egy rosszul visszaszerelt, a pilótafülke bal oldalánál található szélvédő kiszakadt a helyéről, a kapitányt derékig azonnal kiszippantotta a nyomáskülönbség.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Video Tóth Andi ekkor térne visssza az énekléshez
Utazás
Lifestyle
Végre megtudhatod, hogyan készíthetsz otthon francia sültkrumplit olyan tökéletesen ropogósra, mint az éttermekben!
Lifestyle
A nő azt állítja, hogy a kedvese titkos életet él, de a férj szerint ennek semmi alapja nincs. Vajon tényleg van oka a féltékenykedésre a feleségnek ilyen üzenetek után?
Fashion&Beauty