Ízek, imák, borok: mi kell még?! - Iràny Szlovènia, a kelet Provence-a
Kulináris élvezetekre vágysz? Válaszd Szlovéniát! 24 gasztronómiai régió és három borvidék vár téged ebben a csodálatos országban!
Helyi ízek
Szlovénia tipikusan vendégszerető ország. Szívesen látják a turistákat, bárhonnan is érkeznek. Ételei azért különlegesek, mert helyben termesztett alapanyagokból készülnek. Fűszernövényeik a réten nőnek, a zöldségeket szlovák gazdák termesztik, a gombákat és erdei gyümölcsöket az erdőkből gyűjtik, a tejtermékeket a hegyvidékről hozzák, a mézet pedig helyi méhészek termelik. Ezeket az összetevőket használják a helyi éttermek neves szakácsai.
A szlovén éttermek ötcsillagos gasztronómiai élményt ígérnek, és a legjobbak közé tartoznak az európai éttermek sorában. A vendéglátóhelyek kitüntetéseket zsebeltek be, mint a Michelin csillag és a Gault & Millau, illetve a Slovenia Green Cuisine jelzést, amely a fenntartható gasztronómiai élményre vonatkozik. Szlovénia 2020-ban kapott először Michelin csillagot. Ráadásul a Hiša Franko nevezetű étterem, ahol Roš sztárséf dolgozik két csillagot is kiérdemelt! Ezenkívül további 5 étterem kapott 1-1 csillagot, név szerint a Dam Étterem, a House Denk, Vila Podvin, Atelje és a Gostilna pri Lojzetu.
fotó: 123rf.com
Lapozz, a cikk folytatódik!