Eltűnik mostani helyéről a népszerű fővárosi koncerthelyszín, irodaház épül a területen

Elköltözik a népszerű budai szórakozóhely, a Rákóczi híd lábánál lévő Barba Negra. A helyére hétemeletes irodaház és négyemeletes parkolóház épül.

Iroda- és parkolóház épülhet a Barba Negra helyén

Hétemeletes irodaház épül a Rákóczi híd budai hídfőjénél, a Duna felőli oldalon, a közel 500 férőhelyes, elektromos autók töltésére is alkalmas parkolóházat pedig a hídlehajtó kanyarulatához tervezik – olvasható az Építészfórum oldalán. A szóban forgó terület most sem kihasználatlan, a Barba Negra szabadtéri szórakozóhely üzemel ott évek óta. Bár a koncerthelyszín itt megszűnik, a Barba Negra nem zár be, Facebook-oldalukon azt írják, új helyszínre költöznek, ahol egész évben egy helyen tudják majd fogadni a szórakozni vágyókat. Ennek pontos helyét és ütemezését hamarosan nyilvánosságra hozzák, addig is zavartalanul üzemel a hely a Neumann János utca 2. szám alatt.

A helyszínen tervezett beruházásra vonatkozó környezetvédelmi hatósági eljárást a Pest Megyei Kormányhivatal indította meg a napokban, ehhez kapcsolódóan készült el az előzetes vizsgálati dokumentáció is, amiben részletesen írnak a projektről. Ebből kiderül, hogy az ideszánt létesítményben többféle funkció kap helyet: a Duna felőli oldalról egy "irodaház jellegű" épületet húznak fel, amiben nagyméretű, egyterű irodák és kiszolgáló helyiségek, továbbá éttermi szolgáltatás is lesz. A parkolóházat az irodaház mögötti oldalon építik, az irodaház és étterem parkolását, illetve a környező területek parkolásának elősegítését szolgálja majd. A telken viszonylag kis zöldfelületet alakítanak ki, a minimális zöldfelület előírt mértéke 15%. A legjelentősebb egybefüggő, tájépítészetileg kialakított felület az irodaépület előtti rész, valamint a bejárat előtere, ide a tervek szerint egy nagyméretű fát telepítenek. A terveket az A4 studio jegyzi, ezeken a megvalósulásig kismértékű változások még lehetnek.

A területen jelenleg is működik egy népszerű szórakozóhely, színpadokkal, kiszolgáló épületekkel, amelyek mindegyike ideiglenes, acélvázas, sátor- és pavilonjellegű, valamint konténerépítmény, így a bontási munkálatok nem lesznek jelentősek – írják a dokumentációban.

A beruházás két ütemben valósulhat meg: először a Duna felé eső irodaházat és a mögötte hozzákapcsolódó parkolóház felét, majd a parkolóház második felét építhetik fel. A kivitelezés várható időtartama 18 hónap, az építkezést 2022 negyedik negyedévében tervezik elkezdeni.

Több „időkapszulát” találtak az Operaház felújítása során. Köztük olyan százharminc éves leveleket, amiket több mint hat évtizede rejtettek el a mennyezetben.

Leadfotó: 123rf

Oldalak