Így ünneplik a világ más tájain mindenszenteket

Október 31. és november 1. a világ számos területén ünnepnap, az egyes országok az eltérő kultúra miatt azonban különböző módokon emlékeznek meg ezeken a napokon. Következzenek a legismertebb halottak napi szokások.

Nagy-Magyarország
A hazaiak és a határon túli magyarok körében leginkább egy régi református szokás jellemző a halottak napi megemlékezésre, méghozzá a világítás. November elsején a családtagok és ismerősök kimennek az elvesztett rokonok és barátok sírjához, rendbe teszik azt, friss virágot és koszorút visznek, majd több tucat gyertyával világítják meg a sírt.

Valaha számos magyarázatot találtak a gyertyagyújtásra, egyesek szerint ezen a napon kiszöknek a lelkek és a gyertyafénnyel segítettek nekik hazatalálni. A 900-as évek derekán úgy gondolták, hogy az ezredfordulón elérkezik a világvége. A fényekkel és a virágokkal pedig a túlvilági lelkeket szerették volna lecsillapítani, mielőtt ez bekövetkezne. Napjainkban azonban már csak egy kedves gesztus, egy régi hagyományokra épülő megemlékezési szokás.

Mexikó
Mexikóban a halottak napi szokások és az ezzel kapcsolatos gondolkodás jóval eltér a magyar hagyományoktól. A latin-amerikai országban a día de los difuntos, azaz a mindenszentek egy vidám és boldog ünnep, mely még az aztékoktól ered. Ezen a napon a családtagok „együtt ünnepelnek” halottaikkal. Ajándékokat visznek nekik, az elhunyt gyerekeknek játékokkal, a felnőtteknek italokkal kedveskednek.

A sírokat világító lámpásokkal, színes papírmaséfigurákkal és álarcokkal díszítik. Piknikeznek, iszogatnak és anekdotákat mesélnek elvesztett szeretteikről. Számukra ez sokkal inkább a család összetartásáról szól, mint halottaik siratásáról.

A cikkhez tartozó galéria: 

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!