Ritka időjárási jelenség befolyásolja, hogy milyen lesz a 2022-es nyár

Milyen időjárásra számíthatunk idén nyáron? Cikkünkben összefoglaljuk, amit erről lehet tudni.

Hosszútávú előrejelzés

Idén igazán szeszélyes arcát mutatja a tavasz, akár napról napra is több fokot ugrál a hőmérséklet, sosem lehet biztosan tudni, hogy egy adott napon a napszemüvegre vagy az esernyőre lesz-e nagyobb szükségünk. Azonban lassan, de biztosan lépkedünk a május felé, onnantól pedig már csak egy hónapot kell várnunk, hogy végre elkezdődjön a nyár! Bár biztosat még semmiképp nem lehet mondani, azért nagy vonalakban talán megjósolható, hogy milyen időre számíthatunk júniustól augusztusig.

Dávid Mihály nyugdíjas vízépítő mérnök immár fél évszázada osztja meg időjárás előrejelzéseit, jóslatai pedig rendre beigazolódnak. Idén januárban a Femcafe.hu-n is lehoztuk az egész évre vonatkozó elemzését. Eszerint 2022-ben május második felében indul majd a nyári felmelegedés, június 10-e körül pedig már a 30 fokot is elérheti a nappali felmelegedés, de azt lehűlés követi majd. A július ígérkezik a legmelegebb hónapnak, a legnagyobb kánikulát a hónap utolsó harmadára jelzi Dávid Mihály, és a júliusi éjszakák sem lesznek hidegek. Augusztusban már kevésbé várható hőhullám, a tavalyinál hűvösebb lesz a hónap.

A nyárral kapcsolatosan a napokban az Időkép is közölte az előrejelzéseit. Bár felhívják a figyelmet arra, hogy ilyen távolságra előre jelezni nagyon bizonytalan, de most úgy tűnik, hogy a La Nina jelenség alakítja továbbra is az időjárást, ami pedig a nyári időszakra meleget hoz.

Hogy ez mit is jelent pontosan? Lapozz a cikk folytatásáért!

Fotó: 123rf

Oldalak

  • 1
  • 2