Utazás

Ezért érdemes ősszel is ellátogatni Horvátországba

Ha ősszel tervezel utazás, mindenképpen fontold meg, hogy Horvátország felé vedd a célt. Az Opatija Riviéra például a horvát gasztronómia egyik központja, ahol az ínyencek mindig a legfrissebb szezonális kínálattal találkozhatnak. A friss halak és a tenger gyümölcsei mellett októberben különleges, sütőtökkel és gesztenyével készült finomságokat kóstolhatnak a Kvarner-öbölbe érkezők.

Őszbe borul a táj

A tekintélyes brit napilap, a The Guardian az évről évre megrendezett lovrani gesztenyefesztivált, a Marunadát a tíz legjobb európai őszi gasztronómiai fesztivál közé sorolta. A „világ legjobb gesztenyéjének” tiszteletére rendezett ünnepségsorozat idén sem marad el, a Kvarner-öbölbeli városban október 7. és 23. között várják a látogatókat.

gesztenye fesztivál kulináris élvezetek Horvátország

De mit kell tudni erről a különleges gyümölcsről? Az Učka-hegység lejtőin, Lovran és Opatija felett terem a lovrani marun, amely az őshonos vadon termő gesztenye és a helyi tengerészek által a Távol-Keletről hozott csemeték keresztezése. A város nevét adó babér mellett a szelídgesztenye az a gyümölcs, amely a legjelentősebb hatást gyakorolta a történelmi és a mai Lovranra. A helyiek úgy vélik, a hegyi és a tengeri klíma találkozása teszi igazán zamatossá a lovrani marunt, amely az évszázadok során egész Európában hírnevet szerzett. A 19. században Olaszországba, Ausztriába, Németországba is exportálták, a városba látogató előkelő vendégek pedig ritka csemegeként fogyasztották.

Lapozz a folytatáshoz!

Oldalak

Utazás
Recept
Tökéletes nassolnivaló magadnak, de megállja a helyét akkor is, ha vendégeket vársz és nincs kedved sokat időzni a konyhapult mellett.
Sztárok
Háfra Mari nemrégiben interjút is adott, melyben elárulta, hogyan ismerkedett meg Jimmyvel, és milyen volt valójában rövid, de annál szenvedélyesebb kapcsolatuk.
Lifestyle
Valahol Amerikában él egy család, aki meglepő módon az ország, ha nem a világ leghíresebb sorozatgyilkosának köszönheti gyermekének életét.