Utazás

A horvát sziget, ami maga volt a pokol: Kegyetlen, mit műveltek itt az emberekkel

Az 1940-es évek közepétől egyfajta börtönként működött a sziget, ahová főként politikai elítélteket szállítottak – aki pedig egyszer idekerült, soha nem hagyta el a helyet élve.

Hihetetlen brutalitás

Számos olyan helyet ismerünk a világban, ami brutális kínzásoknak adott helyet: ilyen volt a legendás börtön, az Alcatraz, avagy másnéven a Szikla, ami egy szigeten helyezkedett el, a menekülés pedig gyakorlatilag lehetetlen volt. Al Capone itt is, valamint az Eastern State Fegyházban is raboskodott, ahonnan szintén nem lehetett elszökni. A két intézményben az volt a közös, hogy mindkét börtönben kegyetlen kínzásokat kellett átélni az elítélteknek, mind pszichológiailag, mind fizikailag. Ám nemcsak az Egyesült Államokban, de Európában is találhatunk sokkoló, hátborzongató helyeket: ilyen például szomszédos országunk, Horvátország egyik szigete, a Goli otok, a Kvarner-öbölben, ami egyfajta munkatáborként működött a második világháború lezárását követően.

Kegyetlen, ami a szigeten folyt:

Goli otok szigete nem éppen egy turistaparadicsom: a sziget teljesen csupasz és kopár, gyakorlatilag még növényzet is alig található itt, édesvíz pedig egyáltalán nem. A szigeten nem él senki, időjárási körülményei pedig igen szélsőségesek: míg nyáron akár a 40 Celsius fokot is elérheti a hőmérséklet, addig télen igen fagyos a helyzet errefelé. A sziget összterülete nem éri el az 5 négyzetkilométert sem, kietlensége pedig tökéletes volt ahhoz, hogy hadifoglyokat és börtönöket, munkatáborokat alakítsanak itt ki az 1940-es évek végén.
Kattints a további képekért!

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Utazás
Lifestyle
Futótűzként terjed a közösségi oldalakon egy feladvány - azt állítják, aki képes megoldani, az nagy valószínűséggel pszichopata.
Lifestyle
Mindenkivel előfordult már, hogy majd összeestünk az éhségtől, és beszaladtunk az első gyorsétterembe, ami az utunkba került. Ilyenkor általában szószt is kérünk a krumplihoz vagy csirkefalatokhoz.
Lifestyle
Szerencsés fejezet veszi kezdetét a Vízöntő életben. Napi horoszkóp!