Utazás

A horvát sziget, ami maga volt a pokol: Kegyetlen, mit műveltek itt az emberekkel

Az 1940-es évek közepétől egyfajta börtönként működött a sziget, ahová főként politikai elítélteket szállítottak – aki pedig egyszer idekerült, soha nem hagyta el a helyet élve.

Hihetetlen brutalitás

Számos olyan helyet ismerünk a világban, ami brutális kínzásoknak adott helyet: ilyen volt a legendás börtön, az Alcatraz, avagy másnéven a Szikla, ami egy szigeten helyezkedett el, a menekülés pedig gyakorlatilag lehetetlen volt. Al Capone itt is, valamint az Eastern State Fegyházban is raboskodott, ahonnan szintén nem lehetett elszökni. A két intézményben az volt a közös, hogy mindkét börtönben kegyetlen kínzásokat kellett átélni az elítélteknek, mind pszichológiailag, mind fizikailag. Ám nemcsak az Egyesült Államokban, de Európában is találhatunk sokkoló, hátborzongató helyeket: ilyen például szomszédos országunk, Horvátország egyik szigete, a Goli otok, a Kvarner-öbölben, ami egyfajta munkatáborként működött a második világháború lezárását követően.

Kegyetlen, ami a szigeten folyt:

Goli otok szigete nem éppen egy turistaparadicsom: a sziget teljesen csupasz és kopár, gyakorlatilag még növényzet is alig található itt, édesvíz pedig egyáltalán nem. A szigeten nem él senki, időjárási körülményei pedig igen szélsőségesek: míg nyáron akár a 40 Celsius fokot is elérheti a hőmérséklet, addig télen igen fagyos a helyzet errefelé. A sziget összterülete nem éri el az 5 négyzetkilométert sem, kietlensége pedig tökéletes volt ahhoz, hogy hadifoglyokat és börtönöket, munkatáborokat alakítsanak itt ki az 1940-es évek végén.
Kattints a további képekért!

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Video Visszatérés a munkába kisgyerek mellől - tippek a szakértőtől
Utazás
Lifestyle
Nincs is annál tökéletesebb és gyorsabb reggeli, ha az ember összeüt egy rántottát. Azonban nem mindegy, hogy milyen technikával készíted el.
Egészség
Rengeteg étel van, ami a rák nagy ”ellensége”, de a magyarok egyik kedvenc alapanyagáról kevesen gondolnák, hogy rajta van ezen a listán.
Utazás
Légitaxik repkednek majd az égen a párizsi olimpia alatt.