Utazás

Nagy a baj? Szédületes sebességgel száguld a Föld felé egy óriási aszteroida, a NASA szinte az utolsó pillanatban szúrta ki

Méretes objektumról van szó, mely másodpercenkénti 15,8 kilométeres sebességgel közelít a Föld felé. Van okunk a pánikra?

A tömege nagyjából megegyezik 90 elefántéval

Másodpercenkénti 15,8 kilométeres sebességgel közelít a Föld felé egy hatalmas aszteroida, az idegen égitest létezéséről ráadásul csak a közelmúltban, március derekán szerzett tudomást a NASA - írja a Daily Star. Az objektum egyáltalán nem nevezhető kicsinynek: 270 méter szélességű, és a szakemberek állításai szerint tömege nagyjából megegyezik kilencven elefántéval. A 2023 FM névre keresztelt aszteroida egyébként csütörtökön jár majd a legközelebb a kék bolygóhoz, de világvégétől ekkor sem kell tartani, hiszen "mindössze" 3 millió kilométerre közelít majd meg minket.

A kutatók ugyanakkor egy másik idegen égitestet is felfedeztek: az 2023 FN13 jóval kisebb, mint az imént említett 2023 FM, és lassabban is mozog a világűrben, viszont jóval közelebb jut majd hozzánk (hamarosan nagyjából 1 millió kilométernyi távolságra lesz tőlünk). Egy másik aszteroida, a 2023 DW jelű majd 2046. február 14-én ütközhet a Földnek, igaz, egyelőre nem tisztázott, hogy pontosan mennyi az esély a "találkozásra", valamint az sem, hogy milyen hatással lehet a bolygónkra a becsapódás.

Fotó: 123rf

A maga nemében páratlan kutatói sikerben oroszlánrésze volt az első magyar fejlesztésű kisműholdnak is.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Utazás
Sztárok
Erzsébet királynő egyik furcsa szabálya miatt Katalin hercegné nem tájékoztathatta azonnal első gyermeke érkezéséről saját családját sem.
Sztárok
Emma Ferrer az idő múlásával egyre inkább hasonlít világhírű nagymamájára, szépség tekintetében pedig már most utolérte őt.
Sztárok
A Neveletlen hercegnő-filmek Clarisse Renaldi királynője a mai napon ünnepli 88. születésnapját, nemrégiben pedig friss fotók is készültek a rég nem látott, legendás filmcsillagról.