Te tudod, miről kapta hátborzongató nevét? Íme a Gyilkos-tó különös legendája

Nem mindennapi történet fűződik a helyiek szerint a különleges szépségű tóhoz.

Melyik történet az igaz?

A Hargita megyében lévő Hagymás-hegység térsége nemcsak szemkápráztató szépsége miatt lett híres, ezáltal pedig a túrázó turisták kedvence, hanem az itt található Gyilkos-tó miatt is, amit neve miatt a mai napig igen sokan keresnek fel. Bár kialakulásának története a szakértők szerint egyértelmű természeti jelenség, a helyiek egy mesébe illő legendának tulajdonítják létrejöttét. A Gyergyószentmiklóshoz tartozó torlasztó állítólag 1837-ben keletkezett egy közeli hegyről lecsúszó törmelék miatt, ami a nagy esőzések végett zuhant a völgybe, a felhalmozódott törmelék pedig elzárta több patak útját is – az így felgyülemlett víz vezetett a tó kialakuláshoz, mások szerint azonban egy földrengésnek köszönhető a különleges Gyilkos-tó. A legenda viszont egészen máshogy hangzik, és egy lány tragikus kimenetelű életét meséli el.

Gyergyószentmiklós közelében élt a gyönyörű Fazekas Eszter, akinek szépségét mindenki irigyelte közel s távol. A szentmiklósi vásárban találkozott egy roppant erős, furulyázó legénnyel, aki több dologhoz is értett, amivel elbűvölte az embereket, köztük Esztert is, akivel egyből egymásba szerettek. A fiú végül megkérte a lány kezét, azonban az esküvőre soha nem került sor, mivel a legényt behívták a katonaságba, így hamar el kellett válniuk egymástól.
Kattints a további képekért!

A sivatagi port a csapadék sodorta az ország fölé, a szemfüles fotográfusok pedig megörökítették az utókor számára a különleges élményt.

Leadfotó: 123rf

Oldalak