Friss bűntérkép: ezekben a megyékben a legveszélyesebb az élet

Továbbra is a fővárosunké, Budapestté a legbűnösebb város cím, na de mi a helyzet vidéken? Mutatjuk a legveszélyesebb megyéket.

Bűnügyi statisztikák

Az Eurostat kimutatása szerint Magyarország a világ egyik legbiztonságosabb országa. Ez a titulus elsőre nagyon jól hangzik, de ha megnézzük a friss bűnügyi statisztikákat, garantáltal leesik az állunk. Fővárosunk, Budapest toronymagasan - továbbra is - a legbűnösebb magyar város, de a HelloVidék utánanézett annak is, hogyan alakult a helyzet vidéken, melyik megyékben történt a legtöbb bűncselekmény. A kutatás szerint - amely a hazai igazságügyi kormányzat a nemzeti büntetőpolitikának az elmúlt évtizedét, pontosabban a 2010-től eltelt időszakát és annak társadalmi hatását vizsgálta - harmadára esett vissza a Magyarországon elkövetett bűncselekmények száma az elmúlt tíz évben. A fentiek alapján a rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmények száma 2009-ben még 375 383 volt, 2020-ban pedig 152 974.

Az élet elleni bűncselekmények alakulását illetően például látványos változás történt: az emberölések száma, amibe a kísérletek is benne foglaltatnak, egyharmadára csökkent, de a befejezett bűncselekményeknek a száma még ennél is kedvezőbb, miután száz alatt van 2019-re nézve - közölte az adatokat az Infostart. A vagyon elleni bűncselekmények ugyanebben az időszakban szintén egyharmadára estek vissza, hasonlóan alakult a rablások száma is, ami a 3100-as értékből 616-ra mérséklődött. Csökkenő tendenciát mutatnak a gazdálkodás rendjét sértő bűncselekmények is, és javult a közterületen elkövetett bűncselekmények száma, ami egy évtized alatt 115 ezerről 45 ezerre esett vissza. Mi több, a felderítési arányok is javultak: 38 százalékról közel 70 százalékra az évtized második felére.

Hol a legveszélyesebb az élet? Lapozz és mutatjuk!

Leadfotó: 123rf.com

Oldalak

  • 1
  • 2