Egy második hold is kering a Föld körül - nem fogod elhinni, hogyan keletkezhetett

A NASA kutatói még 2016-ban jelentették be, hogy a kék bolygó egy második holddal is rendelkezik. Sajnos azonban a különleges objektumot évente csak két héten keresztül lehetséges tanulmányozni. Földünk "titkos" holdjával kapcsolatban most figyelemreméltó elmélettel állt elő az Arizonai Egyetem egyik doktorandusza.

A Holdból szakadhatott ki

Hihetetlen, de igaz: Földünknek van egy második holdja is. Az objektum valójában egy aszteroida, a 2016 HO3 Kamo'oalewa, melynek átmérője mindössze 55-60 méter, s további jellemzője, hogy sosem sodródik el planétánktól a Föld-Hold távolság százszorosánál messzebbre. A NASA kutatói az elmúlt pár évben tüzetes vizsgálatnak vetették alá a kuriózumszerű aszteroidát, s hihetetlenül érdekes megállapításokra jutottak.

A 2016 HO3 egykoron minden bizonnyal a Hold egy darabját képezte, csakhogy egy aszteroida becsapódásának következtében kiszakadhatott az általunk is jól ismert égitestből - állítják a kutatók.

Az aszteroidát több szempontból is hihetetlenül nehéz precízen górcső alá venni - írja az IFLSience nevű tudományos portál. Egyrészt a mérete miatt ütközik ez nehézségbe, másrészt szintén problematikus, hogy a 2016 HO3 pályájára csak április egy bizonyos időszakában nyílik rálátás, de az aszteroidát ebben az időperiódusban is csak egy nagyméretű teleszkóp segítségével lehet megfigyelni.

Fotó: 123rf

Lapozz, rögtön folytatjuk!

Oldalak

  • 1
  • 2