Ahol a könyvmolyok lelke feltöltődhet - ezek Magyarország legszebb könyvtárai

Van néhány csodálatos, számkápráztató könyvtár az országban, ahol könyvek ezreinek illata vár, ahol kicsit visszarepülhetsz az időben, hogy barokk festmények alatt forgathasd vagy csak csodálhasd azokat a kincseket, amelyeket Magyarország legszebb könyvtárai őriznek.

Barokk festmények néznek le rád, miközben az antik karosszékben ülve olvashatod a kedvenceidet vagy pallérozhatod az elmédet. Némely könyvtár apátságban, mások pedig iskolákban találhatóak. Van, ahol megérintheted és olvashatod a remekműveket, máshol pedig csak megcsodálhatod őket. Az élmény egyik esetben sem lesz kevesebb, mivel páratlan szépségűek ezek a könyvtárak, amelyekre igenis még a mai modern világban is van igény. Ezek a könyvbirodalmak napjainkban is a kutatások és az elmélyült olvasás központi helyei.

Kattints a galériára és tekintsd meg az ország legszebb könyvtárait!

Ciszterci Műemlékkönyvtár Zircen az apátság épületében egy varázslatos könyvtár rejlik. Az épület második emeletén került kialakításra a könyvtár. A könyvek még az első heinrichaui szerzetesekkel érkeztek a 18. században, az állomány pedig már 1950-re 65.000 kötetre duzzadt az apátság honlapja szerint. A gyűjteményben 70 ősnyomtatványt, több mint 300 antikvát tartalmaz, ami miatt még egyedülállóbbnak számít. Sajnos a második világháborúban egy vadászrepülő ütközött a nagyterem tetőszerkezetének, ami jelentős kárt okozott, de mára szinte eredeti pompájában tündököl a könyvtár, amit csak idegenvezetővel látogatható.
Kattints a további képekért!

Több, mint kétszáz ország van a földünkön, így nem meglepő, ha akad 1-2, aminek eddig a létezéséről sem tudunk.

leadkép: 123rf.com

Oldalak