Utazás

Ezekben az országokban már a dohányfüstnél is halálosabb a levegő

Dél-Ázsiában találhatók a világ legrosszabb levegőminőségű országai, köztük Banglades, India, Nepál és Pakisztán. A Chicagói Egyetem Energiapolitikai Intézete (EPIC) által közzétett legújabb levegőminőségi életindex szerint ezek az országok adják a légszennyezettség miatt elvesztett életévek több mint felét világszerte — írja az MTI.

Banglades a Föld legszennyezettebb levegőjű országa

A térség levegőminőségének romlásához a gyors ütemű iparosodás és a gyors népességnövekedés járult hozzá leginkább. A térségben jelenleg több mint 50 százalékkal magasabb a szálló por szintje, mint a század elején. Banglades a világ legszennyezettebb levegőjű országa: a légszennyezettség átlagosan fejenként 6,8 évvel rövidíti meg a bangladesiek életét. Összehasonlításképp: az Egyesült Államokban ez mindössze 3,6 hónap.

A jelentés szerint Kína 2013 és 2021 között 42,3 százalékkal csökkentette a levegőszennyezést.

2013 óta a világ légszennyezettségének növekedéséért 59 százalékban India felelős, olvasható a dokumentumban. A sűrűn lakott Újdelhiben a legrosszabbak a kilátások, a világ legszennyezettebb metropoliszában az átlagos élettartam több mint 10 évvel csökken a szennyezés miatt.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint ha az általuk ajánlott szintre csökkentenék a tüdőt károsító szálló por, azaz PM2,5 légszennyező részecskék globális szintjét, 2,3 évvel lehetne növelni a várható átlagos élettartamot, ami globálisan összesen 17,8 milliárd életévnek felelne meg.

Fotó: 123rf

Az idei volt a legforróbb június az Egyesült Királyságban a rendszeres mérések kezdete óta - írta a BBC hírportálja a brit meteorológiai szolgálat (Met Office) hétfői közleményére hivatkozva.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Utazás
Lifestyle
Március 18-án indul a TV2 új párkapcsolati reality műsora, a Házasság első látásra. A műsor a párkeresés egy új dimenzióját nyitja meg azoknak a magányos szíveknek, akik a tudományt hívják segítségül...
Fashion&Beauty
A Gucci 2024-es őszi-téli kollekciójában, az olasz divatház kreatív igazgatója, Sabato De Sarno a stílusos áttetsző ruhák mellett egy kristályokba és csillogó flitterekbe öltözött valóságot álmodott...
Lifestyle