Mi történne velünk, ha holnap felrobbanna a Nap?

Naprendszerünk központi csillaga 4,6 milliárd éves, azaz középkorúnak számít. Éltető ereje egy jó ideig még biztosítja az emberi faj fennmaradását. Mi történne ugyanakkor, ha holnap a Nap felrobbanna? Eljátszunk a merész gondolattal?

A Nap okozza majd a bolygónk pusztulását

Naprendszerünk központi csillaga még csupán 4,6 milliárd éves, vagyis "középkorúnak" számít. Éltető ereje egy jó darabig még biztosítja az emberiség fennmaradását és a Föld létezéséért is szavatol. Tudjuk azonban, hogy a Nap sem fog örökké tündökölni rendszerünk középpontjában, megközelítőleg ötmilliárd év múlva vörös óriássá változik, az egyszerre félelmetes és lenyűgöző folyamat pedig valószínűleg a kék bolygó pusztulását is jelenti majd. (A jelenségről ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.)

Mi történne azonban, ha a Nap már holnap megsemmisülne? Egyszerre izgalmas és morbid dolog eljátszani a lehetőséggel. Nos, a What If nevű csatorna gondolatébresztő és informatív YouTube-videójából kiderül, hogy a Nap felrobbanása valószínűleg nem a világegyetem egyik leglátványosabb eseménye volna: nagyobb az esélye, hogy az egészből semmit sem látnánk. A Nap körülbelül 150 millió kilométerre (93 millió mérföldre) található a Földtől, a belőle érkező fénynek pedig 8 percre van szüksége ahhoz, hogy elérje a bolygónkat. Ahhoz azonban, hogy a Föld épségben átvészelje a Nap felrobbanását, legalább 50-100 fényévnyi távolságra kellene elhelyezkednünk a központi csillagunktól.

Fotó: 123rf

Lapozz, cikkünk folytatódik!

Oldalak