Utazás

Íme a legkisebb bolygó, melyet valaha felfedeztek a csillagászok

A Kepler 37-b nevű planéta mérete nagyjából a mi Holdunkéval vetekszik.

Nagyon nehéz észrevenni őket

Óriási kihívás elé állítják a csillagászokat azok a Naprendszeren kívüli, úgynevezett exobolygók, melyeket parányi méretük miatt rendkívül nehéz észrevenni. A kutatók 2013-ban mégis szerencsével jártak: sikerült lokalizálniuk egy távoli bolygót, melynek méretei még a tapasztalt, sokat látott űrkutatókat is meghökkentették - írja a Space.com.

A bolygó amúgy a Kepler 37 nevű csillag körül kering, mérete pedig a mi Holdunkéval vetekszik. A csillag 209 fényévnyire van tőlünk, és alig kisebb a mi Napunknál.
Kattints a további képekért!

A ritka égi jelenséget még az 1810-es években fedezték fel. A magyar Majzik Lionel nem először készít róla ritkaságszámba menő felvételt.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Utazás
Lifestyle
Alaposan átgondolják a magyarok, hogy milyen péktermékeket tesznek a kosarukba. Akárhogy szeretnénk, a kenyér, és sokak kedvence, a zsemle árában nem lesz érzékelhető a változás pozitív irányban.
Lifestyle
Ahogy az egészséges táplálkozás egyre inkább a reflektorfényebe kerül, úgy kezdenek egyre többen odafigyelni a mértékletes cukorfogyasztásra. De vajon mennyi is az ideális mennyiség?
Lifestyle
Fantasztikusan működő ösztönökre, átlagon felüli intelligenciára, páratlan gyorsaságra és tökéletes megfigyelőképességre lesz szükséged a sikerhez.