Egy magyar faluban állították fel Európa legnagyobb betlehemét

Hetvenharmadik alkalommal készült el Európa legnagyobb templomban épített betleheme a Somogy megyei községben.

Az egész közösség munkája kellett hozzá

Immár a 73. alkalommal készült el Európa legnagyobb templomban épített betleheme a Somogy megyei Vörsön. A csaknem 60 négyzetméteres építményt idén is a helyiek állították össze, és advent első vasárnapján szentelték fel – írta meg a Sonline.

A tűz körüli subába öltözött pásztorok és a jászolban fekvő kis Jézus már várja a betlehem közönségét. Minden évben újítanak kicsit az elrendezésen, idén az állatok elrendezése változott. Egyébként az emberi és állati figurákat leszámítva minden kizárólag természetes anyagból készül.

A vörsiek büszkék az építményre, és szívesen dolgoznak rajta évről évre. Nincsenek hivatalosan leosztva a munkakörök, mégis mindenki tudja a dolgát, hiszen a település érdeke, hogy a híres betlehem elkészüljön, amelyet bárki meglátogathat. Az előző években szinte az ország minden tájáról, sőt külföldről is érkeztek látogatók.

Simon György, Vörs alpolgármestere elmondta, idén bő másfél hét kellett, mire elkészültek a 60 négyzetméter alapterületű betlehemmel, minden nap négyen-öten dolgoztak rajta. „Idén is a falu határában gyűjtöttük az alapanyagot, és sok felajánlás érkezett. A váz vasból és három köbméter fából készült, valamint öt köbméternyi tuja- és fenyőágat használtunk fel” – mondta el az alpolgármester.

A járványügyi szabályoknak megfelelően csak száj­maszkban látogatható a betlehem január 23-ig, minden érdeklődőt arra kérnek, hogy használják a kirakott kézfertőtlenítőket és tartsák a biztonságos távolságot egymástól.

Forralt bor és sivatagi homok? Simán. Hiába a szokatlan helyszínek, ha a karácsony fényei, hangjai, illatai és ízei vesznek körül minket, garantált az ünnepi hangulat - még a legszokatlanabb helyszíneken is.

Fotó: Varga György / MTI; leadfotó: facebook.com/vorsibetlehem

Oldalak