Utazás

Ez az erdőtűz már legalább 6000 éve ég - lehetetlen eloltani

Körülbelül 30 méter mélyen ég a föld alatt, és évente nagyjából 1 métert halad dél felé. A kutatók szerint ez a jelenség régebben keletkezhetett, mint azt sejteni lehet, eloltani pedig szinte lehetetlen.

Gömb alakú képződmény

Ha azt mondják nekünk erdőtűz, egyből lángoló fákra, menekülő állatokra és elviselhetetlen hőségre gondolunk. Pedig másfajta tűz is létezik a nemzeti parkokban, például a Burning Mountain névre keresztelt, Sydneytől nem messze lévő jelenség, aminek ülönlegessége, hogy nagyjából hatezer éve ég a föld alatt. Egy úgynevezett széntűzről van szó, ami sokkal inkább parázslik, mint lángol. Egyes kutatók szerint ez a jelenség régebben keletkezhetett, mint azt most sejteni lehet, eloltani pedig szinte lehetetlen - írja a Science Alert. Azok a kíváncsiskodók, akik ide látogatnak némi füstöt és fehér hamut, valamint kénes szagot tapasztalhatnak. Jelenleg körülbelül 30 méter mélyen ég a föld alatt, és évente nagyjából 1 métert halad dél felé. A kutatók szerint ez egy körülbelül öt-tíz méter átmérőjű, gömb alakú képződmény, ami akár az 1000 Celsius-fokos hőmérsékletet is elérheti.

Lapozz, cikkünk a következő oldalon folytatódik!

Leadfotó: 123rf.com, Fotó: instagram.com/federico.sette

Oldalak

Utazás
Lifestyle
A Kos maximálisan élvezi az univerzum támogatását a héten. Heti horoszkóp.
Sztárok
Kamillát rendkívül megviselték az elmúlt évek, ám ezt a királyné nem mutatja: nem reagált Harry vádjaira, melyeket a herceg könyvében, a Spare-ben fogalmazott meg, ahogyan Károly felesége azt sem...
Sztárok
Alessandra de Osmából azáltal lett hercegné, hogy 2018-ban feleségül ment a hannoveri herceghez, Keresztély Henrikhez.