Még mindig ég az erdő Csernobil körül - 34 év után sem lehetünk biztonságban?

A csernobili atomerőmű-baleset 1986. április 26-án történt az ukrajnai Pripjaty és Csernobil városok melletti Vlagyimir Iljics Lenin atomerőműben. Még több mint 30 év távlatából sem veszélytelen a helyzet.

A pokol, amiről először csak hallgatott a Szovjetunió

1986. április 26-án egy reaktorrendszer-teszt során felmerült hirtelen erőnövekedés megsemmisítette a csernobili atomerőmű negyedik blokkját, amely mintegy 110 kilométerre helyezkedett el az ukrán fővárostól, Kijevtől. A baleset közvetlen következményeként 31 ember halt meg, de a sugárzás további sok millió embert érintett, egész Európa lakosságára hatott, sokan meghaltak vagy daganatos, illetve más egyéb tartós betegségük lett.

Későbbi kutatások kimutatták, hogy a radioaktív felhők az Egyesült Államokba és Kínába is eljutottak. Mivel a korszellem nem tűrte a hibát, az ukránok sokáig próbálták elkendőzni a balesetet, de napokon belül megtudta a világ, mekkora katasztrófa történt. A 2019-es öt epizódból álló amerikai–brit televíziós minisorozat, a Csernobil ennek a sajnálatos események állított emléket, amely óriási siker lett.

De nemcsak a filmipar és a regények gondoskodnak arról, hogy sose felejtsük el, mi történt: az atomerőmű-baleset 34. évfordulójával közel egy időben nyugtalanító hír érkezett a Csernobil melleti erdőből. Már hetek óta tűzvész pusztít a környéken, ami cseppet sem jó hír.

Lapozz, a cikk folytatódik!

Fotó: 123rf.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!