Óriási felfedezés: elveszett kontinensre bukkanhattak az óceán mélyén

A geológusok szerint Izland lehet egy hatalmas, elsüllyedt kontinens csúcsa.

Forradalmi felfedezés

Az akadémikusok szerint figyelemre méltó geológiai dologra bukkantak, ami ezidáig rejtve volt az emberek szeme elől – Izland és a környező óceán alatt ugyanis egy elsüllyedt kontinenst találtak, amelyet Izlandiának neveztek el. Gillian Foulger, a Durham Egyetem Földtudományi Tanszékének geofizikai emeritus professzora által vezetett nemzetközi csoport úgy véli, hogy az elsüllyedt kontinens Grönlandtól egészen Európáig terjedhet, így nagyjából 600.000 négyzetkilométernyi területet fed le, de akár az 1 millió négyzetkilométert is elérheti az egész terület, ha a Nagy-Britanniától nyugatra fekvő területeket is Izlandiához vesszük. Ha az állításuk igaznak bizonyul, az azt jelenti, hogy a Pangea szuperkontinens, amelyből a lemeztektonikai mozgások révén kivált minden mai kontinens, valójában még nem teljesen vált szét 50 millió évvel ezelőtt.

Ahogyan arról a 24.hu is beszámolt, a jelenlegi elméletek alapján Izland szigete óceáni kéregből áll, és az is veszi körbe. Az Izland alatt lévő kéreg 40 kilométer vastag, tehát jóval vastagabb, mint egy átlagos óceáni kéreg. Ez az új elmélet pontot tehet a régóta fennálló tudományos viták végére, például hogy hogyan is alakultak ki az olyan vulkanikus szigetek, mint Izland – természetesen ez csak akkor tisztázhatja a dolgokat, ha valóban alá tudják támasztani Izlandia létezését, amelynek komoly hatásai is lehetnek. A tengerfenéken ugyanis minden bizonnyal rengeteg értékes ásványi anyag és szénhidrogének új forrása is található a kontinentális kéregben, ez pedig jogi és politikai következményekkel is jár. Ha ugyanis tudományos adatokkal sikerül igazolni, hogy az érintett tengerfenék a kontinentális földtömeg víz alatti folytatása, akkor az ENSZ tengerjogi egyezménye a parti országoknak kizárólagos jogot biztosít a környező tengerfenéken lévő, nem élő erőforrások kihasználására. Az azonban, hogy alátámasszák Izlandia létezését, még várathat magára, hiszen komoly munkára lesz hozzá szükség, és rengeteg tudományos vizsgálatra, bizonyítékra. Az biztos, hogy ha a geológusok sikerrel járnak, azzal átrazolják majd az óceánok és tengerek eddig ismert térképét.

Cikkünkben összeszedtünk minden fontos információt, amit a július 1-től elérhető uniós oltási igazolványról tudnod kell.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Video Tóth Andi ekkor térne visssza az énekléshez
Sztárok
Ördög Nóra és férje, Nánási Pál Olaszországban romantikáztak. A gyönyörű és sikeres műsorvezető nemrég tért haza a külföldi nyaralásról, de máris munkába állt, és az Audi büszke nagyköveteként...
Sztárok
Meghan Markle állítólag olyan lekezelően bánt egyik alkalmazottjával, hogy az illető nem bírta tartani magát és zokogni kezdett a hercegné feléje áradó haragja miatt.