Egy kötelező úti cél - India különleges, sziklafalra épült kolostora

A középkori kolostorok esetében egyáltalán nem szokatlan, hogy nehezen megközelíthető helyekre települtek, hiszen védelmet, biztonságot és az elkülönülés lehetőségét remélték a természet erőitől. Valószínűleg az indiai Phuktal (vagy Phugtal) kolostor építőit is ez a cél vezérelte: a létesítmény a Nyugati-Himalája hegyvonulatának zanszkári részén, a Tsarap folyó völgyének egy meredek mészkőfalán áll, minimum 3 napi gyaloglásra a legközelebbi, autóval is járható útszakasztól.

Magyar lakója is volt

Az egymáson lévő, szorosan a sziklafalhoz lapuló szerzetescellákat sárból és fából formázták egy barlang bejáratánál. A lakások 100 méternél is nagyobb mélység fölött sorakoznak, és csak egy módon lehet őket megközelíteni: ha követjük a sok évszázados karavánutat. Általában 30-40 szerzetes él egyszerre a kolostorban, és érdekesség, hogy az egyik egykori lakó magyar volt: hazánk híres nyelvtudósa, Kőrösi-Csoma Sándor közel egy évet töltött itt.  

Egy távoli kép

Egy kis pihenő

Fotók: amazingplacesonearth.com, gardenvisit.com, peterchua.zenfolio.com

Oldalak

Sztárok
Véget ért a klubszezon Szoboszlai Dominik számára, mivel sem az Európa-liga, sem az FA-kupa döntőjében nem lép pályára a Liverpool FC. Egy kupát a középpályás azért így is nyert a csapattal.
Lifestyle
A Juno szonda a Jupiter bolygó egyik holdját, az Europát vizsgálta, amikor érdekes felfedezésre bukkant. Emiatt a tudósoknak is leesett az álla!
Sztárok
Hailie Jade Scott neve sokak számára ismerős lehet, különösen mivel édesapja, Eminem már kislánykorában többször beleszőtte nevét dalszövegeibe.