A fél országra riasztást adott ki a Meteorológiai Szolgálat – Ez jelenti az elsődleges veszélyt

A kiadós esőzések nem enyhülnek, az esernyő mellett kisebb körzetekben a bárkákra is szükség lehet...

Csütörtöki időjárás előrejelzés

A nap első felében még országszerte erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd a déli óráktól észak, északnyugat felől szakadozni, csökkenni kezd a felhőzet, és a délkeleti, keleti országrész kivételével már több-kevesebb napsütés is valószínű. Tartós eső a déli órákig még többfelé lehet, majd ezt követően nagyobb területen szűnni kezd (az északkeleti megyékben már reggeltől) a csapadék. Ugyanakkor délután szórványosan záporok, elsősorban a Duna-Tisza közén zivatarok is kialakulhatnak. Az északi, északnyugati szél nagy területen erős lesz, néhol viharos lökések is kísérhetik a légmozgást. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 15 és 20 fok között alakul, de a tartósabban esős, délkeleti tájakon ennél 1-2 fokkal hűvösebb is lehet.

Figyelmeztető előrejelzés

Kiadós esőre délkeleten lehet számítani: leginkább az Alföld keleti, délkeleti tájaira összpontosul a jelentős csapadék, ami általában 20 mm felett, néhol 30 mm felett várható. Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád megyére elsőfokú riasztást adott ki emiatt az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Csütörtökön egy Duna-Tisza-közén húzódó konvergencia mentén alakulnak ki elsősorban zivatarok. Keleten, délkeleten is előfordulhatnak zivatarok, legkisebb eséllyel ész számmal az északkeleti határ közelében számíthatunk előfordulásukra. Az intenzív gócokat szélerősödés, rövid idő alatt lehulló nagy mennyiségű csapadék (15-20mm), illetve aprószemű jégeső kísérheti. Zivatar miatt megyére adott ki veszélyjelzést az OMSZ, Pest, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok. Ezeken a területeken az elsődleges veszélyforrást a villámlás jelenti, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat.

Napközben a Dunántúlon az északnyugati, keleten az északkeleti szél időnként viharossá fokozódhat (60-65 km/h).

Az Európai Unió országai megegyeztek arról, hogy megnyitják a határaikat a már beoltott utazók előtt, de ezen kívül más feltételeket is szabtak.

Forrás: OMSZ, leadfotó: Matthias Cooper / Pexels

Oldalak