Utazás

Káprázatosan szép égi jelenséget csíphetünk el szombat este - erről vétek lenne lemaradni

Holnap este különleges, varázslatosan szép együttállás szemtanúi lehetünk. Ezt tényleg súlyos vétek lenne kihagyni!

A vörösen ragyogó Antares közelébe kerül a telihold

Június 3-án este varázslatosan szép, szabad szemmel is látható ritka együttállás szemtanúi lehetünk az éjszakai égbolton: a Skorpió csillagkép legfényesebb csillaga, a vörösen fénylő Antares közelébe kerül a telihold. A Svábhegyi Csillagvizsgáló közleményében azt írta: az Antares a nyári égbolt egyik legfényesebb és legszebb színű csillaga, a Skorpió csillagkép legfényesebb tagja. Egy vörös szuperóriás csillag, amely hatalmas méretű, majdnem 700-szor nagyobb átmérőjű, mint a Nap, tömege pedig 12-szer nagyobb. Lapozz, a cikk a galériában folytatódik!

Június 3-án a telihold pereme és az Antares igen közel kerülnek az éjszakai égbolton. A Hold átmérője 30 ívperc, míg a távolságuk éjfél körül mindössze 19 ívperc lesz, ami igen nagy ritkaság. Bár szabad szemmel a két égitest egymáshoz közel fog látszani, a valóságban 13 milliárdszor távolabb van a Földtől a csillag, mint a Holdtól.
Kattints a további képekért!

Egy, eredetileg a vulkánkitörések és földrengések pontos érzékelése céljából megalkotott kutatóballon detektálta a hangokat a sztratoszférában. Egyelőre még a szakemberek is tanácstalanok.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Utazás
Sztárok
Éveken át várták magyarok milliói, hogy mikor jön már az új rész a Csillagkapuból O'Neillal, Samantha Carterrel, Teal’c-el és Daniel Jacksonnal. A 2007-ben véget ért sorozat óta drasztikusan...
Sztárok
Az egész 80-as éveket meghatározta a mára ikonikussá vált Flashdance. Töretlen sikerén nincs is mit csodálkozni, de azon már igen, hogy Jennifer Beals közel a hatvanhoz még mindig úgy fest, mint egy...
Home&Design
Ha figyelemmel kíséred az aktuális trendeket, valószínűleg hallottál már a hableányos színek, minták népszerűségéről, amely ezúttal már a lakásdekorálás elemei közé is beférkőzte magát.