Csodálatos látnivalók és gazdag kultúra - Jamaica

A trópusi éghajlatú szigetország az egyik legösszetettebb etnikummal rendelkező ország a világon. Állandó 30-35 Celsius fokos hőmérsékletének és a sok csapadéknak köszönhetően a sziget bámulatos növényzettel és állatvilággal rendelkezik.

Amit egyszer látni kell
A szigetországon járva gyönyörű helyekre juthatunk el és varázslatos dolgoknak lehetünk a szemtanúi. Jamaicának három nagy nemzeti parkja van. A Blue Montains, az ország első természetvédelmi területe, mely közel fekszik a sziget legmagasabb pontjához. A másik védett terület a Clydesdale Nemzeti Erdő, melynek a kávéültetvények is részét képezik. A Hollywell Nemzeti Park az egyik leghidegebb terület Jamaicán, valamint nagyrészt ez a park ad otthont az ország madárvilágának is. Az ország érdekességei közé sorolhatjuk a fővárost, Kingstont is, ami a legnagyobb angol nyelvű város a föld nyugati féltekén. Ha már a szigeten járunk, akkor pedig mindenképp látogassunk el Montego Baybe és Negrilbe, ugyanis ezek a tengerparti városok nappal kitűnő helyként szolgálnak a kikapcsolódáshoz, éjszaka pedig a nyüzsgő jamaicai életérzést tapasztalhatjuk a saját bőrünkön.

                        

A sziget élővilága
A szigetnek mintegy negyedét borítja erdő, mely több mint 600 eltérő virágnak és közel 300 fafélének ad otthont. Az országnak nemcsak növényvilága ilyen sokrétű, állatvilága is az egyik legváltozatosabb a hasonló szigetországokhoz képest. Nagyrészt a hegyeket és a tengerpartot borítják erdők, a hegy lábánál lévő síkságokat megművelik, ültetvényeket alakítanak ki rajtuk.

                        

A megoszlás hazája
Az ország népességét afrikaiak, spanyolok, angolok, közel- és távol-keletiek teszik ki. Jamaica nemcsak az etnikai megoszlás hazája, vallás és nyelv szempontjából is egy sokrétűen felépült társadalomról kell beszélnünk. Ám ez a megosztottság nem ad különösebb okot panaszra, vagy vitára, hiszen a helyiek teljesen megszokták ezt az életstílust, a turistákat pedig általában lenyűgözi ez a mindig vidám, vegyes és egyedi népcsoport.

                        

Kultúra
Jamaica kultúrája meglehetősen gazdag és világszerte ismert. Számos zenei stílus kialakulásának a hazájaként tartják számon, s ha a szigeten tartózkodunk, mi magunk is megérezhetjük, hogy a zene mennyire rányomja bélyegét a helyi szokásokra. Hatalmas dobok mellett vidám dalokat énekelve, egyszerű lépésekből álló táncot járva turistaként is olyan érzés keríthet hatalmába, mintha mi magunk is otthon lennénk, nem pedig egy idegen országban. Talán éppen a zenének köszönhető hogy a különböző nemzetiségből származó emberek ilyen jól megférnek egymás mellett.

                        
 

Oldalak