A tökéletes hosszúhétvége utószezonban – az ezerarcú Ciprus

Kultúra, meze és Afrodité. Három szóval így jellemezném a Földközi-tenger harmadik legnagyobb szigetét, Ciprust, ahol a tenger azúrkék, a levegő fűszeres és ahol igazán elgondolkozol rajta, hogy miért lenne érdemes akár egy életet is eltölteni ezen a mediterrán szigeten. (x)

Kultúra és történelem

Ciprus viharos történelme, etnikai és demográfiai megosztottsága csodás kulturális egyveleget alkot a szigeten. A régmúlt idők során állt többek között görög, föníciai, római, bizánci és brit fennhatóság alatt is, amik mind rajta hagyták nyomaikat a szigeten. A vallás fontos a szigetlakók életében, aminek ékes bizonyítékai a csodás állapotú templomok és zarándokhelyek is. Kihagyhatatlan élmény a Larnakában található Szent Lázár templom megtekintése, amely a Jézus által feltámasztott Szent Lázár csontjait és szarkofágját őrzi, valamint a muzulmánok negyedik legszentebb szentélyének, az Hala Sultan Tekke is lenyűgöző látvány a flamingókról híres Sós-tó mellett.

Szállás-tipp: A larnakai Frangiorgio Hotelből könnyen bejárhatjuk a környéket.

Összeállnak a mozaikok

A sziget páratlan történelmi emlékei közül többet is a világörökség részévé nyilvánítottak, amik közül a kedvencünk a 2017-ben Európa kulturális városává választott Páfosz közelében található. A Régészeti parkban látható gyönyörű állapotban fennmaradt mozaikok visszarepítenek minket a római korba, ahonnan még egy tökéletes állapotú kőszínházat, valamint fürdő romjait is megtekinthetjük.

Páfoszt egyébként Afrodité városának is nevezik, hiszen a közelben található Afrodité sziklája, ahol a legenda szerint az istennő kiemelkedett a tenger habjai közül. Az Afrodité kultusz egyébként még a bronzkorban honosodott meg, így a szigetet a szerelem szigetének is nevezik.

Szállás-tipp: Páfoszi tartózkodásunkat a St. George Hotel tengerre néző szobái és bőséges programkínálata teheti még élvezetesebbé.

Tenger és napsütés

A méltán híres Nissi beach a sziget egyik legszebb strandja, ahol a tenger vize azúrkék és a köré kiépített üdülő város, Ayia Napa minden igényt kielégít. A másik népszerű üdülőhely Protaras, ahol szintén gyönyörű a tengerpart, a Fügefa öbölnek nevezett szakasz pedig jogosan érdemelte ki a kék zászlós megjelölést (1985 óta létezik ez a program, amely a legjobb vízminőségű és a legtisztább strandokat jelöli világszerte). Ezeken a strandokon a finom szemű aranyhomok és a lassan mélyülő tenger minden korosztály számára csodás fürdőzést ígér.

Páratlan partszakaszokat láthatunk, ha befizetünk egy Jeep-túrára, a tengeri barlangok, a Szerelmesek hídja és a Lara bay látványa pedig egyszerűen lenyűgöző. A természetvédelmi területnek nyilvánított Akamas-félszigeten a kis cserepes teknősök és zöld teknősök kora tavasszal érkeznek ide fészket rakni, amikből a nyári hónapok folyamán kelnek ki a picinyek.

Gasztronómia

A szigetre érkezve azonnal érezhető az őshonos fűszernövények illata, amit a helyiek felhasználnak a hagyományos ételek elkészítéséhez is. Az egyik ilyen étel az úgynevezett meze, ami kis adagokban kínált többféle ételből áll. Két fajtája közül választhatunk, ehetünk halas vagy húsos mezét is, az alapja viszont mindkettőnek a csodás pita és fűszeres kenyér, valamint a sok, különböző ízű mártás. Ez az étel-összeállítás tartalmaz még egy csodás korianderes salátát és sajtokat, amik közül a legfinomabb a helyi halloumi. Minden tavernában más és más féle mezét kínálnak, a fűszerezésben vagy az összeállításban mindegyik eltér a másiktól. Utunk során a legfinomabb halas mezét a larnakai Vassos tavernában fogyasztottuk el, ahol a tenger mellett igazán hangulatos ebédet költhettünk el.

A húsos meze leg-leg étele a kleftiko, ami egy kemencében, lassan sült, fűszerezett birkahús és leginkább hagyományos vasárnapi és ünnepi ebédként fogyasztanak a helyiek. Páfoszi utunk során a Militzis étteremben kóstoltuk meg ezt a fantasztikus ételt, ami nagy kedvencünk lett. A csodás ételeket ízletes őshonos borokkal kísérhetjük le, amiből a Maratheftiko és az édes Commandaria igazán páratlan élményt nyújt.

Igazi ciprusi életérzés

Véleményem szerint az embereket igazán a kis falvakban ismerhetjük meg, szinte mindegy milyen országról, vagy kultúráról van szó. Szerencsére Cipruson is felvirágzóban van a falusi turizmus, rengeteg kis település nyert el támogatást az utóbbi években ilyen célú újításokra. A cipriótákról elmondható, hogy nagyon kedves és nyugodt emberek, akik vendégszeretetükkel és életvidámságukkal hamar belopják magukat az emberek szívébe. A kedvencünk Lefkara, ami a fémművességéről és a gyönyörű kézimunkáról híres hegyi település, gyönyörű kis házacskáival és kedves lakóival könnyűszerrel elvarázsolja a látogatókat.

Szállás-tipp: Hamisítatlan vidéki hangulattal várja vendégeit a Tochni falucskában található Tochni Villages szállás és taverna, ahol lenyűgöző panoráma mellett élvezhetjük a nyugalmat és a finom ételeket.

Utazz kényelmesen!

Amennyiben nem csak a Cipruson töltött időt, hanem magát az utazást is szeretnéd emlékezetessé tenni, akkor az Aegean Airlines járatai tökéletes választások lehetnek. Profi személyzet, térítésmentes fedélzeti ellátás és kényelmes ülések, egyszóval minden, ami csak egy tökéletes utazáshoz kellhet.

Az utazást a Ciprusi Turisztikai Minisztérium és az Aegean Airlines támogatta.

A cikkhez tartozó galéria: 

Oldalak

Szólj hozzá Te is!