Utazás

Borbála asszony szelleme ma is kísért a gyulai Ladics-házban – az ország egyik legparásabb helye

Gyuláról szinte mindenkinek a várfürdő és a pihenés jut az eszébe. Ez teljesen jogos, ugyanakkor van egy kevéssé ismert gyöngyszem is a városban: a Ladics-ház. A földszintes polgári ház nemcsak egyedülálló gyűjteményéről, hanem szellemeiről is híres.

Egyedülálló látványosság a Ladics-ház

Eredetileg jegyzői lakásnak szánták a 19. század elején épült barokk stílusú házat. Majd egy fiatal házaspár költözött be ide: dr. Ladics György jogász a feleségével. György előbb bírói, majd ügyvédi képesítést szerzett Gyulán, később pedig a vármegyei főügyész lett. Neki köszönhető a család vagyona és tekintélye. Békés régió közéletének egyik vezető személyisége volt.

A Ladics családé volt a ház, amíg múzeummá nem alakították 1980-ban, ami öt generáción át öröklődött.

Miután a város felvásárolta az épületet és a benne található gyűjteményt, sikeresen korhű múzeummá alakították. Minden adott volt ahhoz, hogy tükrözzék Ladicsék életmódját, akiknek bútoraikat, tárgyaikat, öltözékeiket őrizte a ház. Éppen emiatt válik olyan értékessé, hiszen egyedülálló történeti forrással rendelkezik a vidéki polgárság életéről a dualizmus korában, illetve a két világháború közötti időszakból.

Hazánkban nincs más ehhez hasonló polgári ház, ami nemcsak tárgyi emlékekkel, hanem irattári, dokumentációs anyagokkal is bír. A hagyaték része a családtagok személy tárgyai, a családi könyvtár, a teljes bútorzat és dokumentumgyűjtemény is.

A ház kétségkívül arról híres, hogy olyan, mintha megállt volna az idő és még mindig ott lakna a köztiszteletben álló Ladics család. Ugyanakkor a jelek szerint könnyen megeshet, hogy csakugyan az épületben lenne még a család, csak éppen túlvilági életüket folytatják tovább.

Tekintsd meg galériánkban a házat!

Minden régi háznak megvannak a maga sajátosságai, ilyen a Ladics-ház is. Recsegő padló, indokolatlan huzat, furcsa nyikorgások zajai. Ezek mind-mind jelei lehetnek a régi háznak, vagy éppenséggel a paranormális tevékenységnek.
Kattints a további képekért!

leadkép: facebook

Hazánkban nem sok kísértetjárta hely található, de az Ó-Ebergényi-kastély ilyen, ahol emberi arcokról és különös árnyakról számoltak be azok, akik betették oda a lábukat.

Oldalak

Utazás
Recept
Tökéletes nassolnivaló magadnak, de megállja a helyét akkor is, ha vendégeket vársz és nincs kedved sokat időzni a konyhapult mellett.
Sztárok
Háfra Mari nemrégiben interjút is adott, melyben elárulta, hogyan ismerkedett meg Jimmyvel, és milyen volt valójában rövid, de annál szenvedélyesebb kapcsolatuk.
Lifestyle
Valahol Amerikában él egy család, aki meglepő módon az ország, ha nem a világ leghíresebb sorozatgyilkosának köszönheti gyermekének életét.