Borbála asszony szelleme ma is kísért a gyulai Ladics-házban – az ország egyik legparásabb helye

Gyuláról szinte mindenkinek a várfürdő és a pihenés jut az eszébe. Ez teljesen jogos, ugyanakkor van egy kevéssé ismert gyöngyszem is a városban: a Ladics-ház. A földszintes polgári ház nemcsak egyedülálló gyűjteményéről, hanem szellemeiről is híres.

Egyedülálló látványosság a Ladics-ház

Eredetileg jegyzői lakásnak szánták a 19. század elején épült barokk stílusú házat. Majd egy fiatal házaspár költözött be ide: dr. Ladics György jogász a feleségével. György előbb bírói, majd ügyvédi képesítést szerzett Gyulán, később pedig a vármegyei főügyész lett. Neki köszönhető a család vagyona és tekintélye. Békés régió közéletének egyik vezető személyisége volt.

A Ladics családé volt a ház, amíg múzeummá nem alakították 1980-ban, ami öt generáción át öröklődött.

Miután a város felvásárolta az épületet és a benne található gyűjteményt, sikeresen korhű múzeummá alakították. Minden adott volt ahhoz, hogy tükrözzék Ladicsék életmódját, akiknek bútoraikat, tárgyaikat, öltözékeiket őrizte a ház. Éppen emiatt válik olyan értékessé, hiszen egyedülálló történeti forrással rendelkezik a vidéki polgárság életéről a dualizmus korában, illetve a két világháború közötti időszakból.

Hazánkban nincs más ehhez hasonló polgári ház, ami nemcsak tárgyi emlékekkel, hanem irattári, dokumentációs anyagokkal is bír. A hagyaték része a családtagok személy tárgyai, a családi könyvtár, a teljes bútorzat és dokumentumgyűjtemény is.

A ház kétségkívül arról híres, hogy olyan, mintha megállt volna az idő és még mindig ott lakna a köztiszteletben álló Ladics család. Ugyanakkor a jelek szerint könnyen megeshet, hogy csakugyan az épületben lenne még a család, csak éppen túlvilági életüket folytatják tovább.

Tekintsd meg galériánkban a házat!

Minden régi háznak megvannak a maga sajátosságai, ilyen a Ladics-ház is. Recsegő padló, indokolatlan huzat, furcsa nyikorgások zajai. Ezek mind-mind jelei lehetnek a régi háznak, vagy éppenséggel a paranormális tevékenységnek.
Kattints a további képekért!

leadkép: facebook

Hazánkban nem sok kísértetjárta hely található, de az Ó-Ebergényi-kastély ilyen, ahol emberi arcokról és különös árnyakról számoltak be azok, akik betették oda a lábukat.

Oldalak