„In vino veritas” – Miben más a nők borfogyasztása?

Vörös, fehér vagy rozé? Vajon milyen bort preferálnak inkább a nők? Egyáltalán a gyengébbek nem képviselői kedvelik ezt a nemes italt?

Hosszú-hosszú éveken keresztül a férfiak kiváltsága volt (például az ókorban) a borfogyasztás. Habár a borászok és a borszakértők között még mindig zömében férfiakat találni, azért egyre több a bor iránt érdeklődő hölgyek száma. Arról nem is beszélve, hogy ma már ők is éppolyan játszi könnyedséggel kóstolják ezeket az italokat, mint az erősebbik nem képviselői. A borfogyasztás nők körében már nem tabu!

Magyar adatokról pontos számok nincsenek, de egy a HVG oldalán megjelent érdekes cikk szerint – mely egy 2013-as kutatásról is beszámol – az amerikai nők szeretik a minőségi, jó száraz borokat, tehát nem az édeset keresik. Sőt, a tengerentúlon már inkább a nők a nagyobb borfogyasztók, a férfiak a sört részesítik előnyben. A cikk szerint Észak-Amerikában 100 millió fogyasztóból 51 millió nő. Nem semmi.

Hazánkban ekkora számok természetesen nincsenek. A V4Na legfrissebb összeállítása szerint, 2018-ban Magyarországon 392 ezer tonna borszőlőt szüreteltek, ebből 3,75 hektoliter bor készült. Arról nem szól a fáma, hogy ennek hány százalékát fogyasztották el a nők, viszont azt tudjuk, hogy minden magyar átlagosan 2018-ban, 24 liter bort ivott meg.

Na de milyet? Vöröset, fehéret vagy rozét? Talán nem árulunk el nagy titkot, ha azt mondom a hölgyek többsége a friss, gyümölcsös rozéra esküszik, sőt nálunk az sem utolsó mennyire színes, figyelemfelkeltő, letisztult, vagy trendi az adott palack címkéje. Ez sokszor fontosabb, mint mondjuk egy adott bor bezsebelt díjai, elismerései, kitűntetései. Az valahogy a férfiaknak sokkal fontosabb. A gyengébbik nem képviselői számára a bor fontos jelentőséggel bír. Számukra az a fontos, kivel osztják meg az italt. Ugyanakkor nem minden esetben társasági ital nekünk sem. Ugye, nektek is megvan a Szex és New York? Mit csinált Carrie Bredshaw egy fárasztó, szörnyű, kudarcba fulladt nap után? Töltött magának egy pohár bort, majd elmerült a habok között a fürdőkádban. Ez egyébként nincs is messze a valóságtól, hiszen egy britt kutatás (Guardian, 2009) arra derített fényt, hogy a nők harmada valóban egyedül a kádban fogyasztanak bort. A nőknek ez sokkal inkább egy meghitt pillanat megkoronázást jelenti, akár vacsora közben az asztal mellett, akár egyedül a fürdőkádban, mint a férfiaknak. Róluk a tanulmányok azt írják, számukra a bor olyan, mint egy megszerzésre váró trófea, amiből a legjobb kell, a legnívósabb, a legfinomabb, a legelismertebb. S, ha ez megvan, akkor alig várják, hogy megkóstolhassák egy másik vadásztársukkal együtt, közösen. Nincs mit tenni, a két nem tényleg teljesen másképp működik.

Általánosítani természetesen ebben az esetben sem célszerű. Dorottya és Dániel, AZ ÉV HOTELE múlt heti adásának főszereplő párosa viszont nagyon is egyforma, ők nem csak a munkában, de a borfogyasztásban is hasonló véleményen vannak. Tessék, máris itt van egy ellenpélda.

Dorottya és Dániel hat évvel ezelőtt ismerték meg egymást egy közös családi-baráti összejövetelen, a Balatonon. Nagyon hamar megtalálták a közös hangot és úgy döntöttek, megismerik egymást. Ez olyan jól sikerült, hogy most már öt éve élnek együtt, sőt közös vállalkozást visznek, ami remekül működik. Mindketten azt vallják, a munka és a magánélet még akkor is összeegyeztethető, ha közös munkahelyen dolgozik az ember a szerelmével. Bár az tény, hogy az utóbbi időben nagyon kevés idő jutott egymásra. Éppen ezért indultak el a két napos, hotelteszteléssel egybekötött hétvégére, melynek részleteit a múlt heti adásban láthattatok. Ha valamilyen oknál fogva lemaradtál volna AZ ÉV HOTELE legutóbbi epizódjáról, akkor bármikor visszanézheted azt az RTL Most!-on.

Íme, a két dél-dunántúli szálloda, melyekre vasárnap délig szavazhatsz:

Takler Kúria

A Szekszárdtól 8 km-re, a Decsi szőlőhegy lábánál fekvő szálláshely az 1700-as évek óta szőlőtermesztéssel és borkészítéssel foglalkozó Takler család tulajdonában van. A romantikus hangulatú, rusztikus stílusban épült kúria elődje egy 1927-ben épült ősi sárközi tanya, mely az elmúlt években folyamatos átalakuláson esett át. 2002-ben kezdődtek meg az építési munkálatok, egy évvel később kialakították a szőlőfeldolgozóként üzemelő szárnyat, majd megépült a palackozó, az irodaszint, a kóstolóterem és a panzió, aztán 2012-ben a 19. századi verandás épületet is hasznosítani kezdték. A kúria jelenlegi formájában négy éve üzemel. A szálláshelyen tágas terekkel, egyedi gyártású bútorokkal és finomabbnál finomabb borokkal, igazi vidéki vendégszeretettel találkozhat az idelátogató. Ha valaki erre jár semmiképpen se hagyja ki a pincelátogatást, a wellnesst és a napfelkeltét. Utóbbi talán a verandáról a legszebb.

További részletek itt.

Hubertus Ökopark, Bükkösd

A Hubertus Ökopark, a Dél-Zselic és a Nyugat-Mecsek lankáinak találkozásánál, Pécstől és Szigetvártól nem messze, egy 500 hektáros területen fekszik. A szállás a park területén található, aminek közvetlen közelében számos kirándulási lehetőség nyílik. Honos és őshonos magyar állatokon kívül különböző magyarországi nagyvadakkal is találkozhatnak a vendégek. Ezeket az állatokkal már a szálláshely elfoglalásánál is találkozhattok, sőt később meg is etethetitek őket. A vendégházban hat meglehetősen tágas lakosztály található, melyek összesen 24 fő elszállásolására alkalmasak. A szobák mindegyikéből páratlan kilátás nyílik az erdőre, étkezésre pedig a park területén található étteremben van lehetőség. Az ételek minőségét helyi kistermelők és hely saját állatállománya biztosítja. A Hubertus Ökoparkban szauna és jakuzzi, valamint kültéri medence is fellelhető, melyek további garanciát adnak a felhőtlen pihenéshez.

További részletek itt.

Szavazz és nyerj egy wellness hétvégét!

A www.facebook.com/azevhotele oldalon vasárnap délig szavazhatsz a műsorban bemutatott szállodák valamelyikére. Ugyanis aki szavaz, az nyerhet egy wellness hétvégét abba a szállodába, ahová voksát leadta. Idén is minden szavazat számít, ugyanis ez egy verseny, ahol Te döntheted el, hogy melyik szálloda legyen a régió legjobbja, azaz A HÓNAP HOTELE, majd végül AZ ÉV HOTELE.

A héten újra láthatjátok a november HÓNAP HOTELE címért versengő szállodákat!

Most vasárnap, AZ ÉV HOTELE műsorkészítői egy összefoglaló epizóddal várják a nézőket a televíziók elé. Kapcsoljatok az RTL Klubra és nézzétek meg újra 12:45-kor a dél-dunántúli régió versenyben induló hat szálláshelyét. Az adás után egészen biztosan tudni fogod Te is, hogy kinek add voksodat. Az a hotel, amelyik ebből a régiós versenyből győztesen kerül ki, az elindulthat A HÓNAP HOTELE cím büszke tulajdonosaként abban a fináléban, ahol a 7 régió legjobb szállodái küzdenek majd meg egymással, AZ ÉV HOTELE címért.

Azok a szavazatok, melyeket ezek a szállodák ebben a hónapban kaptak a nézőktől, természetesen nem vesztek el. Most ebben az elkövetkezendő egy hétben a hotelek csak tovább gyarapíthatják voksaikat, a https://www.facebook.com/azevhotele oldalon.

A hat szálláshely, melyek közül csak egyre szavazhattok vasárnaptól egy héten át:

  • Bock Hotel Ermitage**** (Villány)
  • Donautica Étterem és Hotel (Fadd)
  • Prestige Luxus Apartmanház (Kaposvár)
  • Hotel Európa Dombóvár-Gunaras*** (Dombóvár)
  • Takler Kúria (Szekszárd)
  • Hubertus Ökopark, Bükkösd (Bükkösd)

Mondd meg Te, melyik legyen AZ ÉV HOTELE!

Magyarország egyetlen televíziós hotelversenye, az RTL Klubon futó AZ ÉV HOTELE közönségszavazás lehetővé teszi, hogy szavazatukkal a nézők válasszák meg az egyes magyarországi régiók legjobb hotelét, azaz a HÓNAP HOTELE végül AZ ÉV HOTELE nyertes szállodáját. Idén is érdemes hetente voksolni, mert minden egyes szavazattal nő az esély az év végi főnyereményre, azaz egy teljes hétre AZ ÉV HOTELE győztes szállodájában. A szavazatokat a műsor Facebook oldalán lehet leadni. Az elismerés rangját mutatja, hogy AZ ÉV HOTELE díj a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége Év Szállodája szakmai díjának testvérversenye.

AZ ÉV HOTELE közönségszavazáshoz kapcsolódó televízió műsor az RTL Klubon az utazók szemszögéből, személyes élményeiken keresztül mutatja be a címért versenybe szálló szállodákat. Minden adásban egy-egy pár vagy család kalandjait láthatjuk, akik elutaznak egy hétvégére két magyarországi hotelbe valamilyen céllal a lánykéréstől a házassági évfordulóig és kipróbálják, illetve értékelik is a bemutatott hoteleket.

Sokszor a szakítás után évekkel később is nehéz pillanatokat élünk át, amikor rég nem látott szerelmünkkel összefutunk, vagy csak megpillantjuk őt egy villamos megállóban. Ilyenkor az ember pulzusa érezhetően megemelkedik, amit néha magunk sem értünk igazán.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!