Az egzotikus Isztambul legszebb látnivalói

Lenyűgöző történelem, etnikai összetettség és magával ragadó kulturális élet. Röviden így lehetne jellemezni Isztambult, a varázslatos várost. Következzen a legszebb nevezetessége közül néhány.

A város jelképe
Mi mással kezdhetnénk a listánkat, mint a város jelképévé vált Hagia Szophia Székesegyházzal. A valaha ortodox bazilikaként, mecsetként, napjainkban pedig múzeumként üzemelő épület korának legszebb és leginkább magával ragadó egyházi épülete.

Az UNESCO által a Világörökség részévé nyilvánított épület legszembetűnőbb része a hatalmas kupolás szerkezet valamint az a köré magasodó csúcsos minaretek. Az egyházat vallási freskók, mozaikok, díszes oszlopok, síremlékek, imahelyek és galériák ékesítik valamint itt találhatóak az első templom romjai is.

A legendás Szűz tornya
A Boszporusz partjánál található egy kis szigeten a Kiz Kulesi, azaz a Szűz tornya. A nevet egy, a toronyról szóló legenda miatt kapta: Egy jós azt jósolta a szultánnak, hogy kedvenc lányát halálra marja majd egy kígyó a 18. születésnapján. A szultán ezért ide zárta gyermekét, távol a szárazföldtől és ahol csak ő látogathatta. A leány 18. születésnapjára egy egzotikus gyümölcskosarat kapott ajándékba, melyben egy mérges kígyó bújt meg. A kígyó megmarta a gyereket, aki apja kezei között lelte halálát. Innen ered a torony neve.

Kiz Kulesi igen közkedvelt a turisták körében, a toronyban éttermet és kávézót is kialakítottak, így az ide látogatók a békés szigeten kapcsolódhatnak ki egy kellemes ebéd vagy egy finom kávé mellett.

A legérdekesebb múzeumok
Sokan nem szeretnek múzeumokat látogatni a nyaralások alkalmával, Isztambul számos múzeuma közül kettőbe azonban feltétlenül megéri ellátogatni: a Karikatúra és Humormúzeumba valamint az Aranyszarv-öbölben található Miniatürkhöz.

A cikkhez tartozó galéria: 

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!