Kalandos barangolás az erdélyi havasokban

Nincs ötleted, hogy mivel töltsd el a téli szabadságod? Vagy a téli szünetet? Akkor húzd fel a túrabakancsot és irány Erdély, mert gyönyörű vidéket tartogat a kíváncsi szemeknek. Több ezer méter magas havas hegycsúcsok, lankás völgyek, csodaszép erdők. Erdélyben érdemes több napot eltöltenünk, ha ide utazunk, hiszen annyi szép hely van, amelyeket egyszerűen látni kell.

Szováta
Erdély központi részén fekszik Szováta, egy város Maros megyében. A Székely-Sóvidék központja, valamint Európa hírű üdülőváros. Marosvásárhely közelében található. A környéken kibányászható só évszázadok óta állandó munkát ad az ott élőknek. A kősóhegyek városában gyógyfürdőre is bukkanhatunk, ahol kirándulás után megpihenhetünk. Ez a varázslatos természeti csoda évek óta vonzza a turistákat.

A város legnevezetesebb tava a Medve-tó, amely egy kiterített medvéhez hasonló alakjáról kapta a nevét. A tóban 66 tonnára becsült sómennyiség van. A településen még további sósvizű tavak találhatóak: Rigó-tó, Fekete-tó, Vörös-tó, Zöld-tó, valamint édesvizű tavakhoz is ellátogathatunk: Piroska-tó, Kígyós-tó.

Székelyudvarhely
A több kis telep és falu összeolvadásából létrejött város Hargita megye második legnépesebb települése. A helység műemlékeit a Főtéren tekinthetjük meg, amely az óváros részét képezi. Ha emléktárgyak keresésére indulunk, érdemes felkutatni a műemlékek alkotta Kossuth Lajos utcát, ahol kereskedők kínálják termékeiket.

A városban sétálva ellátogathatunk a Tomcsa Sándor Színház gyönyörű épületéhez vagy akár a Szoborparkhoz, amely nemzeti óriások nyughelyéül szolgál. A szombatfalvi negyed, valamint a Malom utcai negyed csodálatos építményei is bizonyítják a város látképének a sokszínűségét és szépségét.

Nem mehetünk el szó nélkül a Milleniumi Székely-Emlékmű mellett. Az emlékoszlopot Millenium alkalmából adták át 1897-ben. A székelyudvarhelyi vár közelében áll a Tompa László emlékház, ahol a költő tiszteletére létesített kiállítást tekinthetünk meg az életéről, valamint a munkásságáról.

Gyilkos-tó és a Békás-szoros környéke
Bárki, aki ezen a környéken jár, bámulattal csodálhatja ezt a természeti csodát. A Gyilkos-tó keletkezését számos rejtély fedi, ezzel erősítve a környék misztikus hangulatát. Ezt a tényt a tó neve is megerősíti. A Békás-szoros a közelben található, amely segített az itteni turisztikai központ kialakításában.

Számos program között válogathatunk, kipróbálhatjuk magunkat a sziklamászásban, túrázásban vagy csak egyszerűen sétálhatunk a tó mentén. Akár bérelhetünk csónakot is, amellyel kellemes órákat tölthetünk el nyugalomban a vízen andalogva. Télen csodás látványt nyújt a havas táj és a hófedte hegycsúcsok.

A Békás-patak mentén továbbsétálhatunk a Békás-szorosba, amely a látogatók közkedvelt kirándulási helyszíne. A mészkőbe vájt völgy látványát, sziklahasadékok, a patakok, vízesések teszik még varázslatosabbá.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!