Utazás

Ausztria nyit: feloldják a járványügyi korlátozásokat, egy kivételével

Egy sor járványügyi korlátozást feloldanak márciustól Ausztriában, amiket a koronavírus miatt vezettek be. Van azonban olyan szabály, amit továbbra is be kell majd tartani.

Hamarosan megszűnik a legtöbb korlátozás

Ausztria március 5-től szinte minden járványügyi korlátozást felold – írta meg a Euronews az osztrák kormány bejelentése után. Ez azt jelenti, hogy a rendezvények látogatása ezután ismét korlátozások nélkül lesz lehetséges, a kijárási tilalom megszűnik, és az éjszakai vendéglátást is újra engedélyezik. A megadott időponttól kezdve csak bizonyos területeken marad érvényben a maszkhordási kötelezettség: muszáj FFP2-es maszkot viselni a kórházakban, az idősotthonokban, a tömegközlekedési eszközökön, a megállókban, az élelmiszerboltokban, a gyógyszertárakban, a bankokban és a postán. Minden más esetben csak maszkviselési ajánlás vonatkozik a zárt helyiségekre.

Karl Nehammer kancellár emlékeztetett, hogy „a világjárványt még nem sikerült legyőznünk”, de szerinte a stabil kórházi helyzetet tekintve ezek a lépések most lehetségesek. Más változások is várhatók ezzel egyidejűleg, például március végétől megszűnnek az ingyenes tömeges tesztek Ausztriában, a hatóságok szerint a polgárok számára ingyenes vizsgálatok eddig 2,6 milliárd eurójába kerültek az adófizetőknek.

A vendéglátóhelyeken, rendezvényeken, kötélpályákon és sportlétesítményekben már most szombattól újra bevezetik a 3G szabályt (Geimpft, Genesen, Getestet, vagyis oltott, gyógyult, tesztelt) az eddigi 2G szabály (tesztelt vagy oltott) helyett – mondta Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter. Ez azt jelenti, hogy az oltottak és a gyógyultak mellett a tesztelteket is beengedik.

A 3G-szabállyal a Németországba való beutazás is sokkal könnyebbé válik. A jelenlegi járványügyi helyzet lehetővé teszi „a méltóságteljes tavaszi ébredést a megrögzött válsághelyzetből” – mondta a miniszter, aki ugyanakkor figyelmeztetett arra, hogy ősztől újra éleződhet a helyzet, ezért a nyarat ki kell használni az oltásra. Véleménye szerint a kötelező védőoltás „nem képezheti vita tárgyát.” Nehammer kancellár ugyanakkor épp a minap jelentette be, hogy Ausztria felfüggesztheti a koronavírus elleni általános oltási kötelezettséget, ha az orvosokból és jogászokból álló bizottság ezt javasolja.

Ausztriában február elején lépett életbe Európa legszigorúbb oltási kötelezettséget előíró szabálya. Szombattól – kevés kivétellel – minden 18 éves, és annál idősebb embernek fel kell vennie a koronavírus elleni vakcinát. A jogszabályt több lépcsőben érvényesítenék. Aki nem regisztráltatja magát és kimarad a nyilvántartásból, akár milliós pénzbüntetést is kaphat. A kancellár azonban világossá tette, hogy készek megmásítani a jogszabályt, ha a bizottság azt javasolja.

Lehet, hogy gyors és szórakoztató közlekedési forma, de most kiderült, hogy mennyire balesetveszélyesek is az elektromos rollerek. A német szakemberek figyelmeztetnek, több szabályt be kell tartani.

Fotó: 123rf; leadfotó: Jacek Dylag / Unsplash

Oldalak

Video Tóth Andi ekkor térne visssza az énekléshez
Utazás
Sztárok
Seann William Scott az ezredforduló meghatározó tinivígjátéka mellett a Cool túrában, a Végső állomásban, a Jay és Néma Bob visszavágban és Az Amazonas kincsében is feltűnt, viszont valamiért nem...
Lifestyle
A hagyományoknak megfelelően idén is a Herendi Porcelánmanufaktúra készítette el a magyar futam nyertes trófeáit.
Lifestyle
Az időzítés jelentős hatással lehet a szervezet működésére és az általános egészségi állapotra.