A világ legszebb repülőterei - ezekről a terminálokról nem akarsz majd felszállni

Imádok repülni, szerintem a sokak számára fájdalmas reptéri procedúra csak megszépíti az utazás élményét. Azt viszont beismerem, hogy sokkal kellemesebb eltölteni a várakozási időt egy gyönyörű, mesebeli atmoszférájú terminálon. Megmutatom neked a világ legelképesztőbb repülőtereit, melyek egyértelműen felkerültek a bakancslistámra.

Madrid-Bajarasi Nemzetközi Repülőtér, Madrid

A spanyol reptér, mely ma már négy terminállal rendelkezik, 1931-ben nyitotta meg kapuit. Európa egyik legforgalmasabb légikikötője főként Latin-Amerikába szállítja utasait, így direkt járataival egyenesen a csodás Buenos Aires, Montevideo vagy Santiago de Chile földjén landolhatunk. A Richard Rogers és Antonio Lamela által tervezett, 2006-ban megnyílt négyes terminál pedig a madridiak egyik büszkesége. Nem véletlenül került fel a listámra, hiszen a futurisztikus jellegű "bambuszépület" nem csupán ritka és lenyűgöző látvány, de a nyugalom lágy öle is egyben. A modern terminálról egyébként alapvetően európai és belföldi járatok indulnak.

Shenzhen Bao’an Nemzetközi Repülőtér, Kína

Személyes kedvencem és a listám élén díszeleg a Shenzhen Bao’an Nemzetközi Repülőtér, annak is lélegzetellálító hármas terminálja, melyet az olasz Massimiliano és Doriana Fuksas tervezett és 2013-tól működik. Az építész páros szerint az épület koncepciója egy organikus szoborra emlékeztet. A másfél kilóméter hosszú remekmű több mint 30 millió utast köszönt évente, különlegessége pedig főként a környezettudatos megoldásokban rejlik. A reptér önmagában egy naperőműként szolgál, mely a gyakorlatban kb. 10 ezer háztartás működtetését jelentené. A terminál szépségéhez a világos, tágas terek, a tündöklő fehér megoldások és az egyedi belső dizájn is hozzájárul.

Wellington Nemzetközi Repülőtér, Új-Zéland

A Studio Pacific Architecture és a Warren and Mahoney által tervezett repteret, amelyet teljes joggal becéznek úgy, hogy a "Szikla", a legendás tengeri szörnyek, Ngake és Whataitai inspirálták. Az épületet úgy alakították ki, hogy külsőleg veszélyes sziklákra hasonlítson, ami egyébként be is vált, a reptér kívülről kiköpött Grand Canyon. A belső dizájn is rendkívüli, számomra inkább hasonlít egy luxusszállodára, mint terminálra, de a kialakításnál nyilván az is volt a cél, hogy ehhez hasonló érzéseket váltson ki az utasokból. Összességében szerintem az egész egy nem mindennapi, hihetetlenül különleges jelenség. Az biztos, hogy innen szívesen elrepülnék bárhová.

Changi Nemzetközi Repülőtér, Szingapúr

Ázsia egyik legfontosabb légiközlekedési csomópontja Szingapúr centrumától 17 kilométerre fekszik. Nem egyszer nyerte el a világ legjobb repterének járó díjat, teljesen jogosan. A hármas terminál szerintem inkább hasonlít egy botanikus kertre, mint repülőtérre, de éppen ebben rejlik a varázsa. Az 1981 óta működő komplexum jelenleg három terminállal rendelkezik, de a bővítés folyamatban van, és 2020 utánra tervezik egy újabb rész átadását.

Dubai Nemzetközi Repülőtér, Dubai

Az 1960-ban épült dubai repülőtéren ma már több mint 70 millió utas fordul meg évente. Az Egyesült Arab Emírségek legfontosabb városát szolgáló komplexum három csodaszép terminállal működik, ezek közül az első és a harmadik bonyolítja a forgalom nyolcvan százalékát. Dubai egyébként is híres a kirívóan exkluzív luxusépületeiről, az állítás alól pedig a reptere sem kivétel.

Ezeken a reptereken tuti nem panaszkodnék járatkésés miatt, mivel a csodálkozás és az ámulatba ejtés állapota valószínűleg eléggé lefoglalna. Már tudom is hová veszek jegyeket jövőre. És Te?

leadfotó: 123rf

Oldalak

Fashion&Beauty
Bizony, vannak olyan ruhadarabok, amelyeket egyenesen cikinek tart az emberek többsége. Ilyen a Crocs papucs, vagy a lábmelegítő, és az ejtőernyős nadrág is.
Lifestyle
A Bak napját váratlanul feldobja egy jó hír. Napi horoszkóp!
Lifestyle
Talán nem is gondolnád, de hatalmas hibát követsz el, ha nem fogyasztod ezt a szervezet számára nagyon fontos élelmiszert a fogyókúra alatt.