Hirdetés

A sokszínű katalán főváros - Barcelona

Spanyolország második legnagyobb városa a modern, mindig pezsgő Barcelona. Az éles kontrasztok - a hegyek és tengerpart, a modern építészet a klasszikussal – tökéletes harmóniában vannak egymással. A katalánok fővárosának sokoldalúsága a látványosságaiban is megmutatkozik.

La Sagrada Familia
Spanyolország leghíresebb turistalátványossága a Világörökség részének számító Szent Család temploma. Gaudi életművét több mint 100 évvel ezelőtt kezdték el építeni, és a tervek szerint 2026-ra, a tervező halálának 100. évfordulójára készül el és a világ legnagyobb temploma lesz. A Szent Család templomát XVI. Benedek Pápa 2010. november 7-én szentelte fel és bazilikává nyilvánította. Ebből az alkalomból misét is celebrált, mely a templomban tartott első szentmise volt. A La Sagrada Familia építészetileg is igen sokszínű: fellelhetőek rajta a szecesszió és a kubizmus stílusjegyei is.

 

 

Güell park
A szintén Gaudi által tervezett park 1900 és 1914 között épült. A park szürreálisan meseszerű, Barcelona egyik legérdekesebb látványossága, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a városra. Ezt nem szabad kihagyni, mindenképpen látni kell! Mondanunk sem kell, hogy szintén a Világörökség része!

 

 

 

Casa Batlló
A Barcelona Champs Elysées-jének számító Passeig de Gracia-n fekvő Casa Batlló szintén a Világörökség része, melyet Gaudi és Josep Maria Jujol tervezett. Az épület íves, rácsos erkélyeivel, díszes falával leginkább egy kacsalábon forgó mesepalotára hasonlít, melyből apró koboldok ugrándoznak vidáman.

 

 

Casa Milá
Gaudi utolsó alkotása, a Casa Milá egy gazdag textilgyáros megrendelésére készült, és ugyancsak a Világörökség része. Ebben az épületben összpontosul a természet az építészettel. A barlangszerű épületet terv nélkül, csupán vázlatok alapján építették meg. A Casa Batlló és a Casa Milá esetében is jellemző az extrém vonalvezetés, mindkét épület kerüli az egyenes, határozott vonalakat.

 

 

La Rambla
Barcelona fő sétálóutcája a széles és hosszú La Rambla, amelyet csodás platánsor szegélyez. A sétálóutca mindig tele van helyiekkel és turistákkal. A La Rambla sétálóutcán kávézók, butikok, üzletek, trafikok és piacok találhatók. A korzózókat komédiások, zsonglőrök és mutatványosok is szórakoztatják.

 

Gótikus negyed
Barcelona gótikus negyede a város óvárosának a központi része, leginkább egy labirintusra emlékeztet. A szűk, kanyargós kis utcák teli vannak üzletekkel, kávézókkal, tapas-bárokkal.

 

Montjuic
A városközpont közelében található Montjuic adott otthont az 1992-ben megrendezett olimpián az olimpiai stadionnak és az olimpiai falunak. A hegy legnevezetesebb építménye a Castell de Montjuic erődítmény. Szintén itt található a botanikus kert, amely több mint 2000 növényfajnak ad otthont, valamint a Spanyol Falu, amely a spanyol építészetet mutatja be.

 

 

 

 

Tibidabo
A Tibidabo hegyről felejthetetlen kilátás nyílik a városra. Itt tekinthetjük meg a Temple de Sagrat Cor templomot is, valamint itt található Barcelona legrégebbi vidámparkja is.

 

Parc de la Ciutadella
A Barcelona központjában található park leglátványosabb eleme a Cascada szökőkút, melynek építésében Gaudi is részt vett. A Catalán parlament is itt foglal helyet.

 

Torre Agbar
A modern épület építését 2005-ben fejezték be, jelenleg a helyi vízművek irodájaként funkcionál. Éjjel piros-kék foltos kivilágítása érdekes színfoltja a városnak.

 

 

Camp Nou
Focirajongóknak felejthetetlen élményt biztosít a Camp Nou meglátogatása. Európa legnagyobb stadionja 99 ezer nézőt képes befogadni. Az aréna a futballmeccseken kívül koncerteknek is otthont ad.

 

Barcelona strandjai
Barcelona 4 km hosszan elterülő standjai minden napozni, fürdőzni vágyónak kielégíti az igényeit. Minden érdeklődő megtalálja a számára legmegfelelőbbet: van, ahol a családok, van, ahol az idősebbek, van, ahol a nudisták és van, ahol a homoszexuálisok érzik magukat otthon. A legnépszerűbb barcelonai strand a Barceloneta, melyet a La Rambla sétálóutcától gyalog 15-20 perc alatt el lehet érni.

 

 

Montserrat
Sokan úgy tartják, hogy Montserratban tárul az ember elé a világ egyik legszebb kilátása. Mindaddig mi is kétkedve fogadtuk ezt a kijelentést, amíg magunk meg nem pillantottuk a csodálatos panorámát. A hegy közepén, sziklák árnyékában épült kolostor-város megközelítése lanovkán vagy a helyi fogaskerekűn (Funikular-on) lehetséges. Lehetőség van felmenni a hegy legmagasabb csúcsára, de ha nincs kedvünk a csúcshódításhoz, kirándulhatunk egy kellemeset a szemközti csúcson lévő kilátóba is, ahonnan páratlan fotókat készíthetünk a kolostorról.

 

Közlekedés Barcelonában
Bejutás a repülőtérről:
1. A legdrágább a taxi. Körülbelül 25-30 Eurót kell fizetni a fuvarért a városközpontba.
2. Olcsó és kényelmes módja a városba jutásnak az Aerobus, vagyis a repülőtéri busz. A járatok 6-15 percenként indulnak a belvárosba, és egy út 5,5 Euróba kerül. A repülőtéri busz éjszaka is jár - ekkor 20 percenként közlekedik.
3. Legolcsóbb és legnépszerűbb módja a repülőtéri transzfernek az R2-es vonat, mely félóránként közlekedik a városközpontba. Egy út 2,2 Euróba kerül.

Közlekedés a városban:
1. Autóbérlés: elsőre kényelmesnek tűnhet, de a városban lévő dugók, valamint az irreálisan magas parkolási árak miatt nem ajánljuk. Ha mégis az autóbérlés mellett döntenénk, a reptéren tudunk a legkedvezőbb áron autót bérelni.
2. Tömegközlekedés: vásárolhatunk 10 alkalmas (T-10-es) jegyet 9, 98 Euróért, 1-2-3-4-5 napos turista jegyet, amely a vásárlás napjától adott időtávban korlátlan utazásra felhasználható a metrón, buszon és villamoson egyaránt.

 

Szállás:
Kitűnő ár-érték aránnyal rendelkező szálloda a Melon District Marina residence, mely a város központjától csupán 2 metrómegállónyira található. A közelben számos látványosság megtalálható: 10 percnyi sétával megközelíthető a La Sagrada Familia, a tengerpart, valamint a Torre Agbar is.
A 2009-ben épített hostel nevével ellentétben nemcsak diákoknak ad otthont. Kellemes enteriőrrel rendelkező, kényelmes szobái jól felszereltek, sőt az épület tetején helyet kapó medencés napozó terasz, valamint a páratlan kilátás teszi felejthetetlenné a pihenést. Magas minőség kedvező áron!
Szobafoglalás: http://www.melondistrict.com/en/home/

 

 

Szólj hozzá Te is!